Vanja Bjelica Prutina, članica SIP-a: Strahujem za svoj i djetetov život

Vanja Bjelica Prutina, članica Središnjeg izbornog povjerenstva, emotivno se danas obratila na sjednici SIP-a, rekavši da je sigurnosno ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za razinu predsjednika/potpredsjednika RS.

Izjavila je da ju je strah za djetetov i njen život, te da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja ‘ruši Republiku Srpsku’, prenosi N1.

“Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminirane na osnovu spola i u više navrata pretrpjele smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uznemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni osobno l, ovoj put kao o nekome ‘tko ruši Republiku Srpsku’. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za razinu predsjednika/potpredsjednika RS“, rekla je Bjelica.

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i za prošle izbore kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenicu nazvana “srpskom fukarom”.

“Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom obiteljskom životu, bračnom partneru, čime se izravno krši moje pravo na privatni i obiteljski život koje predstavlja jedno od osnovnih prava. Tada kada sam nazvana ‘srpskom fukarom’, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene. Ja sam omogućila građanima RS da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili kaznene prijave”, istaknula je članica SIP-a, uz apel na Tužiteljstvo da svi po tim kaznenim prijavama i odgovaraju.

Ispričala je i da je danas dobila informaciju da je zbog glasovanja ponovnog za razinu RS, rečeno da je ‘izvršila udar na RS’, iako je jasno da SIP donosi odluke dvotrećinski.

“Smatram da se kao žena, kao samohrana majka stavljam pod pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti kaznene prijave. Kandidat za predsjednika RS meni izravno metu stavlja na čelo imenom i prezimenom. Ja živim u RS i to kod mene stvara neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju i vjeruju riječima tom kandidatu. Zbog takvih stavova, govore mi da sam histerična, oštro se protivim tome i danas sam borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da vršim udar na RS. Radi svoj posao u skladu sa zakonom. Pozivam nadležne institucije da se ispita postoji li, ne politička, nego kaznena odgovornost za takve poruke i zahtijevam da se izvrši procjena moje osobne sigurnosti”, rekla je Bjelica kroz suze, dodavši:

“Imam strah kad se moje dijete vraća iz škole sa svojim prijateljima… Smatram da moje dijete treba uživati ista prava kao druga djeca, ali plašim se da to dozvolim. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se povezujem stalno sa SDS, bila na Trebeviću ili Jahorini s Mirkom Šarovićem, pozivam Tužiteljstvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž”, piše pogled.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?