Djelomična pomrčina Sunca u Hrvatskoj 25. listopada, trajat će 2 sata i 3 minute 

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će se 25. listopada, a trajat će 2 sata i 3 minute, izvijestio je Hrvatski astronomski savez.

Počet će u 11,20 sati, maksimum će dosegnuti u 12,21, a završit će u 13,24 sati.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka.

U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca.

Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. iako se jedna dogodila i 2021. godine s nekoliko posto pokrivenosti, odnosno bila je jedva zamjetljiva.

Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025. godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila se 1961., a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine.

Hrvatski astronomski savez upozorava da se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca, a da jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje. U više hrvatskih gradova astronomska društva i udruge organiziraju promatranje pomrčine Sunca.

Kao najavu djelomične pomrčine Sunca Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar i drugim partnerima organizira izložbu “Pomrčine Sunca” u Kneževoj palači u Zadru od 20. do 31. listopada. Na izložbi će se moći saznati više informacija o Suncu i kako nastaju pomrčine Sunca, tko je snimio prvu fotografiju pomrčine iz Hrvatske te pogledati fotografije prošlih pomrčina i tranzita preko Sunca koje su snimili razni autori, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?