Evo koliko će zaraditi brojači glasova

U Sarajevu u Glavnom centru za brojanje glasova nalaze se tisuće vreća s glasovima koji bi se trebali ponovno prebrojavati, no oni koji će morati otvarati vreće, stavljati listiće na stol, razdvajati ih i ponovno prebrojavati imaju vrlo nisku satnicu.

Za sat vremena otvaranja vreća, sortiranja listića, i brojanja plaća se 4,50 KM, što bi značilo da za jednu smjenu od osam sati brojači mogu dobiti 36 maraka, pa i ne čudi što mnogi odustaju.

A trebalo bi se raditi u tri smjene, te u Sarajevu vlada kaos, novinari traže da mogu snimati brojanje, tu će biti i promatrači koji će gledati brojače, a mnogi odustaju od brojanja.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić precizirala je kako je u Glavnom centru za brojenje angažirano 370 osoba, ali da se taj broj mijenja.

„Ljudi odustaju, netko zato što mu ne odgovaraju smjene jer se radi u tri smjene, a netko iz nekih drugih razloga, možda i financijskih, pa je upućen javni poziv za angažiranje dodatnog broja ljudi. U skladu s tim, vjerojatno će se morati izvršiti realokacija sredstava u okviru proračuna SIP-a“, kazala je Pirić za Capital.

Već danas bi u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani Zetra u 15.30 trebalo početi otvaranje vreća i kontrolno, ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, sa svih 2.239 redovnih glasačkih mjesta u Srpskoj.

Velik je to posao, a neki već najavljuju da će tražiti ponovno prebrojavanje i u Federaciji.

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je za N1 rekao da će tražiti novo brojanje svih glasova.

Novinarskoj ekipi RTRS-a jučer nisu dozvolili ulazak u Centar za brojanje glasova. Kazali su kako tek opremaju salu i uređuju prostor gdje će otvarati vreće i brojati glasove. Neslužbeno su novinari saznali da će biti najmanje četiri stola, ograda oko njih gdje će biti promatrači i fiksirane kamere zainteresiranih medija koji će snimati brojanje.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?