U Ljubuškom se stavljaju meteostanice, poljoprivredna zemljišta će se digitalno nadzirati, znati će se na vrijeme hoće li mraz ili druge nepogode

Poljoprivredne površine na području Ljubuškog uskoro će se digitalno nadzirati, što će uvelike omogućiti značajniji razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Istaknuto je to na predstavljanju projekta “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem“, kojim se želi uvesti digitalna tehnologija u područje upravljanja korištenjem poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog.

Vezano uz navedeno, u zgradi Gradske uprave u srijedu je potpisan Memorandum o suradnji za provedbu projekta između Grada Ljubuškog i partnera. Cilj projekta vrijednog 250.000 KM je unaprjeđenje kapaciteta lokalnih samouprava u području digitalnog upravljanja zemljištem.

Kroz predstavljanje ovog regionalnog projekta direktor REDAH-a Ivica Sivrić kazao je kako je Ljubuški uključen u projekt jer je prepoznat kao sredina koja ima potencijal u razvoju poljoprivrede i koja je dosta zemljišta dala u zakup poljoprivrednim proizvođačima.

U rano proljeće najveći problem stvaraju vremenske neprilike, odnosno mrazevi i niske temperature od kojih nerijetko stradaju poljoprivredne kulture, a sad je u planu postavljanje meteostanica, kako bi poljoprivrednici iščitavajući podatke mogli pravovremeno reagirati. Uz to, Grad Ljubuški je dobio računalnu opremu i trajni certifikat za AgroLIFE platformu.

– Kroz ovaj projekt uz opremu, koja će pomoći gradskim službama i Zavodu za poljoprivredu ŽZH i unaprijediti njihov rad, dobit ćemo i meteostanice koje će biti postavljene na području Grada Ljubuškog, a od kojih će naši poljoprivrednici imati pristup svim podacima, jer znamo koliko vremenske prilike utječu na našu proizvodnju čiji se najveći dio odvija pod otvorenim nebom. Tu su i softverska rješenja kojima će poljoprivrednici imati pristup, a ono najvrjednije što ćemo dobiti kroz ovaj projekt je znanje da bi mogli pružiti još bolju uslugu našim poljoprivrednicima – ustvrdio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Predstavnik tvrtke TeleGroup Stefan Đurović pojasnio je na koji način će se digitalno nadzirati poljoprivredno zemljište i kakve podatke će aplikacija nuditi.

– Cilj je podići svijest o digitalizaciji u poljoprivredi, koja je osjetljivo područje, no naši poljoprivrednici moraju razumijeti da tehnologija nije više toliko daleko, da je sada dostupna i uz pomoć REDAH-a i lokalnih predstavnika sasvim sigurno možemo uspostaviti sustav koji može riješiti brojne probleme koje dolaze u narednih pet do 10 godina na ovom području – naglasio je Đurović.

Regionalni projekat “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem” provode GIZ i tvrtka TeleGroup, u partnerstvu s Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED, REDAH, Gospodarska komora Republike Srpske i Gospodarska komora Crne Gore u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), piše ljubuski.ba

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?