Maturanti će ove godine probnu maturu pisati u digitalnom obliku

Ovogodišnji će maturanti prvi put probnu maturu pisati u digitalnom obliku, a onu pravu po starom, kao i do sada. Kako će izgledati digitalna matura – doznala je Sunčica Findak.

Ovogodišnji maturanti zadovoljni su što su probnu maturu pisali i u trećem razredu.

– Puno mi je pomoglo jer svi od prvog razreda spominju maturu, straše nas i vidjela sam da nije takav problem i da se sve može naučiti, rekla je maturantica Bjanka.

– Ova ideja probne mature u trećem razredu mi je pomogla da shvatim kako to sve funkcionira, rekla je maturantica Monika.

A sada kada im je matura pred vratima – moći će još jednom provjeriti svoje znanje. No ne na isti način.

– Nego će NCVVO omogućiti svim maturantima ispite u digitalnom obliku koje će oni moći skinuti s naših mrežnih stranica već 1. veljače, a 1. ožujka ćemo objaviti riješene zadatke tako da će svaki maturant moći vidjeti tri mjeseca prije polaganja državne mature u kojoj mjeri još treba poboljšati svoje znanje da bi riješio što bolje ispite, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Bit će to veliko rasterećenje i za nastavnike.

– Veliko je opterećenje bila probna matura u zgradi s obzirom na to da to zahtijeva velik broj dežurstava, a to je period kada su i na natjecanjima i završavaju se i projekti, to će svakako rasteretiti nastavnike, rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije Zagreb.

A time su se vodili i u Nacionalnom centru.

– Iz vrlo praktičnih razloga mi ćemo izbjeći da nastavnici ocjenjuju ispite, dežurstva i sve ono što je izazivalo određene probleme na probnoj maturi prošle godine, dodao je Filipović.

Eto, svima lakše, a maturantima itekako korisno. Naime, ove godine upravo oni probijaju led s uvedenim novinama – pišu jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika, dakle u povijest odlaze viša i niža razina, a esej, nakon četiri godine, ponovno je uvjet za prolazak. Sretno im, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?