Znanstvenici pokazali da moždane stanice u posudi mogu naučiti igrati videoigre

Prema nedavno objavljenom istraživanju, skupina neuroznanstvenika pokazala je da moždane stanice uzgojene u posudi mogu naučiti igrati računalnu igru Pong nalik tenisu.

Tim koji vodi Cortical Labs sa sjedištem u Melbourneu, a čine ga neuroznanstvenici povezani s australskim, britanskim i kanadskim institucijama, izvijestio je kako njihovo istraživanje pokazuje da moždane stanice uzgojene u posudi mogu obavljati ciljane zadaće.

Za eksperiment su uzeli mišje stanice iz embrionalnih mozgova i ljudske moždane stanice izdvojene iz matičnih stanica i uzgojili ih na vrhu niza mikroelektroda koje su ih mogle stimulirati i čitati njihovu aktivnost.

Kulture, koje su obuhvaćale oko 800.000 neurona, zatim su “ugrađene” u simulirani svijet igre, oponašajući arkadnu igru Pong, navodi se u radu koji je u srijedu objavljen u časopisu Neuron.

– Pokazali smo da možemo komunicirati sa živim biološkim neuronima na takav način da ih tjeramo da modificiraju svoju aktivnost, što dovodi do nečega što nalikuje inteligenciji, rekao je glavni autor dr. Brett Kagan iz Cortical Labsa.

Istraživači su rekli da su otkrili “očito učenje unutar pet minuta igranja u stvarnom vremenu koje nije primijećeno u kontrolnim uvjetima”. U radu se navodi da su kulture pokazale “sposobnost samoorganiziranja aktivnosti na ciljano usmjeren način” kao odgovor na senzorne informacije o posljedicama svojih postupaka.

Glavni izvršni direktor Cortical Labsa, dr. Hon Weng Chong, rekao je da se sustav, koji su nazvali “DishBrain”, može iskoristiti za “testiranje rada mozga i dobivanje uvida u iscrpljujuća stanja kao što su epilepsija i demencija”.

“Ova nova sposobnost poučavanja staničnih kultura da obavljaju zadaću u kojoj pokazuju osjećaj – kontroliranjem reketa za vraćanje lopte putem senzora – otvara nove mogućnosti otkrića koja će imati dalekosežne posljedice za tehnologiju, zdravlje i društvo,” rekao je dr. Adeel Razi sa Sveučilišta Monash, piše.hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?