Na današnji dan 1991. godine poginuli Blago Zadro i Alfred Hill

Dva Hrvata, dva zapovjednika u Vukovaru, dva junaka… Blago Zadro i Alfred Hill.  jedan rođen na kršu našeg juga Domovine, a drugi rođen u ravnicama Domovine na blagim obalama Dunava koji oplakuje Vukovar. Dva junaka, s juga i sjevera, slika su jedne hrvatske duše, jedne borbe za svoj narod, jedne hrabrosti, jedne ljubavi i dvije smrti koje su postale znak – jedne i velike slobode!

Dana 16. listopada 1991. bio je koban za dva hrvatska junaka: Blagu Zadru i Alfreda Hilla. Svega dan nakon što je Vukovar pao u potpuno okruženje i nakon što više nisu postojali ni kukuruzni putovi poginula su dvojica omiljenih zapovjednika i junaka obrane grada.

Nema tko u Vukovaru tih dana nije zaplakao nad smrću te dvojice zapovjednika, čije je ime znalo svako dijete u Vukovaru.

O Blagi Zadri se gotovo sve zna i teško je napisati riječ koja bi opisala hrabrost i nesebičnost vukovarskog junaka. Alfred Hill poginuo je u 35. godini života u rodnom gradu, a od prvog je dana zajedno sa Zadrom bio organizirao obranu grada i spriječio da grad bez borbe padne u ruke Srba. Zadro i Hill zajedno su sa skupinom domoljuba organizirali obranu grada koji je silom prilika postao nesalomljivi zid za četnike koji su nadirali iz okolnih srpskih sela i Srbije s druge strane Dunava.

Obrana Vukovara organizirana je već prije samog početka borbi i rata, 10. svibnja 1991. Krajem rujna zapovjednik obrane grada Mile Dedaković imenovao je Hilla zapovjednikom Vojne policije koja je bila jedna od najvažnijih postrojbi u obrani grada, te je sudjelovala u svim bitkama za grad.

Hill je poginuo braneći Sajmište, a njegov suborac Josip Belobrajdić Brzi svjedoči: „Zajedno smo proveli sedam dana na položaju kod srpskog groblja na Sajmištu, doslovno smo ležali u grobovima i znali se zezati kako svatko, kad krene napad, liježe u svoju grobnicu. Tog 16. listopada krenuo je sveopći, siloviti napad na grad. Neprijatelj je probio ulicu Josipa Kraša, motorole su ostale prazne, netko je javio da je Hill ranjen, a ja sam rekao: Ako treba, rušit ćemo kuću po kuću, ali ćemo ga naći. Njega ne ostavljamo!”

I pronašli su ga, kako leži smrskan od minobacačke granate:

„Jednostavno je iskrvario, našli smo ga kako leži smrskanih potkoljenica. Motorola je bila metar od njega i vjerojatno nije mogao do nje. Odmah sam znao da smo izgubili velikog čovjeka“.

*Alfred Hill – Atila (borbeni nadimak): sa najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju Vojne policije, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara. Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

Posthumno mu je, 29. travnja 1993. godine, dodijeljen čin bojnika OS RH, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista 30. ožujka 1999. godine. Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 30. rujna 1998., a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije, Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

Ulica na Sajmištu u Vukovaru je nazvana prema Alfredu Hillu.

*Blago Zadro: ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Replika njegova poprsja nalazi se u Vukovaru, a izvornik se nalazi u njegovom rodnom Ledincu.

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih legendi hrvatskog rata za neovisnost.

Godine 2011. godine posmrtno je nagrađen nagradom za životno djelo za iznimnu hrabrost i život položen u obrani Vukovara 1991. godine, piše narod.hr.

Izvor: narod.hr

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?