Hrast iz Drežničkog polja star 250 godina proglašen je hrvatskim stablom godine. Kostila iz Vrgorca osvojila drugo mjesto

GOROSTASNI hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina, proglašen je stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju i čeka da ga organizator prijavi na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine.

Hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto s 2603 glasa i jedini je prijedlog s kontinentalnog dijela Hrvatske, dok su četiri ostala kandidata s područja Dalmacije, vidi se iz rješenja Javne ustanove koja je provela glasovanje tijekom rujna.

U prijavi se kaže da stablo nema ime i da je jedno od brojnih iz posebne šume hrastova lužnjaka koji vjekovima rastu u krškom Drežničkom polju. Šuma se nalazi iznad 440 metara nadmorske visine i s proljeća i na jesen, u polju koje kao “magijom postaje jezero”, ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših stabala hrasta, uključujući i ovo koje je postalo Hrvatsko stablo godine.

U Drežnici veselje i zabrinutost

Drežnički lugar Goran Tomić, koji je kandidirao hrast lužnjak, izrazio je zadovoljstvo izborom i nadu da će on doprinijeti javnom poznavanju njegovih vrijednosti i njegovom očuvanju i opstanku.

Premda je Drežničko polje zbog biodiverziteta postalo dio eko-mreže Natura 2000, gradnja retencije, koja je u sudskom sporu, previđa dulja razdoblja plavljenja i predstavlja trajnu ugrozu za stablo, šumu i ekosustav, kaže se u obrazloženju prijave.

Posebno je ugrožena autohtona riba kapelska svjetlica, koja naseljava samo nekoliko kraćih potoka zapadno od Kapele.

Također, na Drežničkom polju su u okviru projekta Baština odozdo Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba provedena arheološka istraživanja na lokalitetu Špilja s križevima, kojim je utvrđeno osam arheoloških slojeva. U dva je pronađena veća količina arheološkog materijala od kasnog brončanog doba, preko ranokršćanskih nalaza do razdoblja Drugog svjetskog rata i prvi su takvi nalazi u tom dijelu Hrvatske. 

Mišljenje je da se radi o vrijednom arheološkom lokalitetu te se preporučuje njegova zaštita, kao i nastavak arheološkog pregleda istočnog ruba Drežničkog polja, kaže voditeljica projekta Sanja Horvatinčić i također izražava zabrinutost namjerama izgradnje hidroenergetske retencije.

Još tri košćele i ljuta naranča

Čarobna šuma bit će nominirana na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine, koje se očekuje tijekom veljače i ožujka 2023. godine, a rezultati će biti poznati na Međunarodni dan šuma, priopćio je organizator.

Na natjecanju su još bile kandidirane tri kostele ili košćele (Celtis australis) i jedna ljuta naranča. Natjecateljica pod nazivom Stabla Tinova djetinjstva iz Vrgorca, osvojila je drugo mjesto s 1988 glasova, Kostela uspomena iz Gradca kad Makarske četvrto mjesto s 506 glasova, a Kostela iz Jasenice kod Zadra peto mjesto sa 153 glasa. 

Treće mjesto osvojila je Naranča na katove (Citrus x aurantium) iz Kupara kod Dubrovnika sa 1804 glasa.

Nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine za Republiku Hrvatsku bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Natjecanje je provedeno od 1. rujna do 30. rujna 2022. godine, s tim da su od 23. rujna rezultati natjecanja bili nevidljivi, piše index.hr 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?