Ako se otopi led s Arktika, hoće li se osloboditi i razni virusi pa krenuti nova pandemija?

Neće od šišmiša, ali od leda bi moglo.

Nova pandemija, pretpostavljaju znanstvenici sveučilišta u kanadskoj Ottawi, a prenosi Guardian, najvjerojatnije će biti rezultat globalnog zatopljenja jer viruse koji se šire na nove domaćine pronašli su u otopljenom ledu u jezeru Hazen.

Najveće je to jezero Arktičkog kruga i treće najveće na svijetu, slatkovodno je, a deset mjeseci u godini u potpunosti je pokriveno ledom.

Idealna je to bila lokacija za istraživače, koji su zaključili kako je rizik za zarazu novim virusom za određeni organizam veća u blizi ledenjaka koji se tope.

Divlje životinje tu bi prve mogle “nastradati”, a onda i ljudi, prenosi The Guardian, pa spominje primjer iz Sibira 2016. godine.

Otopio se tad led s lešine soba, a rezultat je bio osam zaraženih antraksom, uključujući djevojčicu koja se protiv bedrenice nije uspjela izboriti.

E sad, kako bi bolje razumjeli stvarni rizik od virusa “zarobljenih” u ledu, doktor Stéphane Aris-Brosou i njegovi kolege sa sveučilišta, prikupili su uzorke tla i sedimenta s Hazena, upravo na mjestima gdje su se određene količine vode od ledenjaka “ulile” u samo jezero.

Sekvencirali su onda RNK i DNK u tim uzorcima kako bi identificirali “poklapanja” s virusima koji su nam već poznati, ali i s potencijalnim “domaćinima”, odnosno životinjama, biljkama ili gljivama, piše večernji.ba.

Na kraju, razvili su algoritam koji procjenjuje šansu da ti virusi zaista i inficiraju grupu organizama koji im nisu “srodni”.

Rezultati? Znanstvenici nisu pobrojali koliko su virusa, a koje dosad nismo poznavali, pronašli, a ni jesu li oni sposobni izazvati određenu infekciju.

To, piše The Guardian, moraju još sistematizirati pa će objaviti za nekoliko mjeseci, ali ono što istraživači jesu sigurni jest da je na područjima gdje je veća količina vode nastale otapanjem ledenjaka, veća i koncentracija virusa, što bi ljude svakako trebalo zabrinuti s obzirom na klimatske promjene s kojima se suočavamo trenutačno, a prenosi Vrisak.info.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?