Od 1. studenoga novi financijski udar na građane BiH

Od 1. studenoga do 1. travnja 2023. na teritoriju BiH zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za vozila bez obzira na vremenske uvjete, što uključuje i zimske gume, a građani BiH koji posjeduju automobile uskoro bi se mogli suočiti s neočekivanim troškom, zimskim gumama skupljim za najmanje 20 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu, što će biti dodatni udar na ionako svakodnevnim poskupljenjima osiromašene kućne proračune.

Do prije nekoliko mjeseci industrija guma još je uglavnom dobivala važne sirovine, kao što su čađa i sintetička guma, iz Rusije i Ukrajine.

Osim poskupljenja sirovina, na cijene guma utjecali su i povećani troškovi energije i prijevoza. Cijene kaučuka su rasle, a oko trećine čađe (ugljikova praha) potrebne za proizvodnju guma velikim dijelom dolazile su iz Rusije, što je dodatni izvor problema, točnije rasta cijena, pisao je nedavno Avaz, čiji su novinari pričali s predstavnicima jedne tvrtke koja prodaje, montira i ugrađuje gume te su im rekli da su već stavili nove skuplje cijene.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?