Brojne obitelji u BiH neće moći osigurati nekad nezaobilaznu zimnicu

Uvelike je počela sezona pripreme zimnice, a upravo je to jedan od najstarijih načina čuvanja hrane, piše Večernji list BiH. Najveća potražnja je, tradicionalno u jesen, za crvenom paprikom, rajčicom, kupusom i kornišonima, a cijene su veće u odnosu na prošlogodišnje. Inflacija će ove godine brojne obitelji ostaviti bez nekad nezaobilazne zimnice.

Postaje luksuz

– Povrće je prilično poskupjelo, kao, uostalom, i sve ostalo. Ranijih godina pripremala sam zimnicu, međutim, ove godine sam odustala. To mi je prevelik trošak, pa sam odlučila kupovati je u trgovini po potrebi, ali i mogućnosti – rekla je gospođa iz Sarajeva koja kaže kako će ovo biti prva zima koju će dočekati bez domaće zimnice. Oni koji imaju svoje povrće, u nešto su boljoj situaciji. – Imam svoje paprike, patlidžane, zelenu rajčicu, mrkvu i ciklu, tako da od vlastitog povrća već pripremam zimnicu. Ovako se nekako i može. Oni koji sve moraju kupiti, teško im je. Većina će ove godine ostati bez zimnice ili će pak to biti neke minimalne količine – kaže kućanica iz okolice Mostara. Slična je situacija diljem BiH. Oni koji imaju vlastito povrće i voće, imat će i pune ostave ajvara, kiselih paprika, džemova i slično, ostali će zalihe svesti na minimum ili ih pak ove zime neće ni imati. Da pripremanje zimnice postaje luksuz, svjedoče cijene povrća na tržnicama. Naime, cijene na tržnicama su i 30% veće u odnosu na prošlu godinu. Kako kažu prodavači, sezona već u velikoj mjeri traje, a cijene nikada nisu bile više, osobito krastavaca. – Radim ovdje jako dugo, najstariji sam radnik na tržnici i mogu reći kako cijena krastavaca nikada nije bila viša – kaže Rade Stanivuković za Nezavisne te dodaje kako mali krastavci ove godine idu do 4 KM. – Prošle godine cijena krastavaca bila je od 1,50 do 2,50 KM – objasnio je te dodao kako, prema postotku poskupljenja, krastavci ove godine drže rekord. Kako kažu na tržnici, cijena kupusa varaždinca varira iz dana u dan, a vreće doseže čak 14 KM. – Cijena kupusa nije stalna, kada nam dođe nabava, taj dan je najjeftiniji i cijena doseže od 8 do 12 KM – kazala je jedna prodavačica. Dodaje kako polubijeli kupus stoji sedam KM, ali da se više kupuje varaždinac, čija je cijena mnogo viša. – Kako još traje sezona, najveća je potražnja za kupusom, krastavcima i paprikama – potvrdili su prodavači. Prema njihovim riječima, paprike jesu poskupjele, ali mnogo manje u odnosu na krastavce i kupus. – Trenutačna cijena žute paprike babure je do 2,50 KM, dok je cijena rog-paprike ove godine do 3 KM – istaknuli su. Prošle godine, kako kažu, cijena babure je bila od 1,50 do 2 KM, a rog-paprike od 2 do 2,50 KM. – Patlidžan nije poskupio u odnosu na prošlu godinu, a njegova trenutačna cijena je 2 KM jer već prolazi sezona. Prošli mjesec stajao je 1,50 KM – naglasili su. Zanimljivo je, kako navode, da su feferoni dosta jeftiniji. Prošle godine cijena feferona bila je čak 5 KM, a trenutačna cijena domaćih feferona je 3 KM.

Paprike 3 KM

– Što se nas tiče, nabavna cijena paprika doslovno je preko noći skočila. Vjerujem kako je u pitanju vrijeme zimnica. Ajvar se počeo praviti jer je staklenka od 700 grama došla na gotovo 9 KM, zato su i paprike ajvarke poskupjele na 3 KM – kažu prodavači na tržnici u Sarajevu. – Od 10 kg paprika, ovisno o receptu koji imate, u prosjeku možete napraviti 13 staklenki od 400 grama ajvara. Ako je prodajna cijena tog ajvara 5 KM, onda ste za 10 kg paprika, koje ste platili 25 KM, dobili vrijednost ajvara od 65 KM. Ako dodate i dva kg patlidžana i litru ulja, opet se više isplati ajvar praviti kući nego ga kupovati u prodavaonici – ističe prodavačica za jednim od štandova, piše Večernjak.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?