Analiza online podvale: Ona ima 18 godina i TRUDNA SA DEČKOM OD 96 GODINA: ‘Beba će da bude kruna naše ljubavi! U krevetu me uništi, baš je divlji!’

Ekipa Raskrikavanja koja se bavi analizom medijskih objava i dosada je analizirala tisuće tekstova iz bh. medijskog prostora objavila je zanimljiv osvrt o tome kako se korištenjem lažnih vijesti pokušava zaraditi na internetu, te su naveli primjer izmišljene vijesti o mladoj djevojci koja je u vezi sa starijim čovjekom koja je pojedincima poslužila za zaradu na internetu.

Analizu prenosimo u cijelosti:  

Na portalu Alternativa online 7.9.2022. godine objavljen je članak pod naslovom: 

Ona ima 18 godina i TRUDNA SA DEČKOM OD 96 GODINA: ‘Beba će da bude kruna naše ljubavi! U krevetu me uništi, baš je divlji!’

Nakon ovakvog leada slijedi tekst pun stilskih i pravopisnih grešaka i navodna priča iz naslova:

Možete li povjerovati da u priči koju vam donosimo razlika između muškarca i žene je ogroman, a vjerujemo da do sada niste imali slučaj ovako nešto da vidite. Naime, ona ima osamnaest godina, dok je njen dečko proslavio 96 rođendan.
Kada je imala sedamnaest godina ušla je u vezu sa čovjekom koji joj može biti i djed, a neki su govorili da može i pradjeda da joj bude. Počeli su i spavati zajedno, te je istakla da je pravi lav u krevetu i da nije zamišljala da će ovako uživati s njim. 
Ona je sada trudna i ističe da je ovo plod njihove ljubavi, koja će sigruno biti za cijeli život. Kakav je vaš komentar na ovu priču? Smatrate li da je prevelika razlika ili ipak odobravate?

Članak sličnog sadržaja objavljen je prije više od godinu, 9.6.2021, na portalu Extra vijesti 24 te 26.5.2022. na portalu Sve za vas.

Prema podacima alata Crowd Tangle, članak s portala Alternativa online na Facebooku je ostvario više od 28.000 interakcija. Na Facebook stranici Balkanska muzika samo je u oktobru podijeljen tri puta, svaki put “skupivši” po nekoliko hiljada reakcija i komentara. 

Screenshot Crowd Tangle 

Šta su činjenice?

Fotografija koja ilustruje članak prikazuje američku glumicu Ann Nicole Smith, koja je preminula 2007. godine, i njenog supruga, američkog tajkuna J. Howarda Marshalla. Brak između 26-godišnje glumice i 89-godišnjeg milijardera sklopljen je 27.6.1994. i trajao je svega 14 mjeseci, kada je Marshal preminuo. No, u članku portala Alternativa online nije navedeno da se radi o ilustraciji, što navodi na pogrešan zaključak da se priča o “trudnoći 18-godišnjakinje sa dečkom od 96 godina” odnosi na osobe s fotografije. 

U samom članku nema nikakvog dokaza da je priča stvarna. 

U prvom dijelu članka, koji se u novinarskom diskursu naziva lead, a u kome se, prema “pravilu obrnute piramide”, nalaze najvažnije informacije, umjesto toga se postavljaju besmislena pitanja o “razlici u godinama” između žena i muškaraca u vezama. Članak ni u nastavku ne prati novinarsku formu. “Vijest” se odnosi na neimenovane aktere, nema podataka o tome gdje ili kad se dešava opisana radnja. 

Vijest kao osnovna novinarska forma definisana je tzv. 5W formulom – odnosno treba da odgovori na pet pitanja: ko (who), šta (what), gdje (where), kada (when) i zašto (why). No, kako bi vijest bila potpuna, ovoj se formuli često pridružuje i pitanje kako (how). U članku portala Alternativa online odgovoreno je na jedva dva pitanja (ko i šta), iz čega se može zaključiti da ova vijest ne zadovoljava osnovnu novinarsku formu.

Raskrinkavanje stoga izmišljene tvrdnje iz članka portala Alternativa online ocjenjuje kao prenošenje lažnih vijesti.

Screenshot Alternativa online: Ilustracija

Šta je cilj izmišljene priče?

Kada se otvori članak s izmišljenom pričom o trudnoći 18-godišnjakinje s “dečkom od 96 godina”, prikazuje se “pop-up” prozor koji ometa u čitanju i korisnike/ce navodi da kliknu na sliku u prozoru kako bi ga zatvorili. Umjesto zatvaranja prozora, klik na sliku vodi do stranice reklame koja se otvara u novom prozoru, dok prvi “pop-up” prozor i dalje ostaje na stranici članka navodeći korisnike/ce da ponove ovu akciju. 

“Pop up” ili iskačući prozor oblik je online oglašavanja, odnosno sadržaj koji se pojavljuje u prozoru internet-pretraživača i sadrži reklame. The Guardian ga je u članku iz 2001. godine opisao kao online ekvivalent prodavačima na kućnom pragu: nasrtljivi, uporni i teški za riješiti ih se.

Screenshot Alternativa online: “Pop up” prozor

“Pop up” prozori sadrže reklame koje vlasnicima/ama portala donose zaradu. O načinu na koji se iznajmljuje prostor oglašivačima, platformi Google AdSense, te korištenju Facebook stranica za privlačenje posjetitelja/ki na ovakve stranice detaljno smo pisali u članku od 17.11.2017. godine.

Zarada, kako je navedeno, ovisi o više parametara, kao što su lokacija, odnosno država u kojoj je registrovana stranica, posjećenost, dužina zadržavanja na stranici s reklamom te da li korisnici/e otvaraju reklame koje su prikazane na stranici.  

Ono što je sigurno jeste da broj posjeta na portalu direktno utiče na visinu zarade. Reklame se učitavaju svaki put kada neko otvori stranicu, a za svako učitavanje vlasnik/ca portala dobija određeni iznos od Googlea. Zbog toga je svaki “klik” na stranicu sa Google reklamama izvor prihoda za vlasnika/cu stranice.

Jedini cilj izmišljenog sadržaja poput ovog s portala Alternativa online jeste da korisnike/ce dovede na stranicu i tamo ih navede da otvore reklame u “pop up” prozoru kako bi doprinijeli/e zaradi vlasnika/ce portala. U tu svrhu izmišljaju se priče koje zvuče “skandalozno” i kojima se nastoje izazvati intenzivne reakcije čitatelja/ki na društvenim mrežama kako bi se povećala vidljivost članka i time ostvario što veći broj posjeta. U ovom slučaju portal Alternativa online to je i uspio: desetine hiljada komentara s vulgarnim šalama, iščuđavanjem nad izmišljenom pričom ili propitivanjem njene istinitosti zasigurno su ispunili svoju svrhu i omogućili ovoj anonimnoj stranici da “monetizuje” spremnost publike da reaguje na besmislene senzacionalističke sadržaje.  

Screenshot Facebook stranice Balkanska muzika

“Farma” portala 

Alternativa online je anonimna stranica koja nema impresum, odnosno informacije o tome ko uređuje i kreira sadržaj, niti podatke o vlasništvu. Prve aktivnosti na portalu datiraju od 31.3.2022. godine, kada je i objavljen prvi članak senzacionalističkog naslova: “Niko ga neće prepoznati! Sada je jako popularan i svaki dan je na TV-u! Znate li o kome je riječ!?”

Na portalu se objavljuju isključivo ovakvi senzacionalistički sadržaji, lišeni bilo kakvih stvarnih informacija, koji nemaju drugi cilj osim da privuku što veći broj posjetitelja/ki. 

Za privlačenje korisnika/ca ovaj portal koristi mrežu Facebook stranica koje redovno dijele njegov sadržaj. Linkovi na članke s portala Alternativa (.info), prema podacima alata CrowdTangle, dijele se na Facebook stranicama Balkanska muzika, Dom po mjeriMoj dom i moje dvorišteUredjenje Stanova i dizajnDomaći lijekovi, Prirodni Lijekovi 2Uređenje doma i dizajn. Stranice prenose i linkove na članke s portala Dizajn doma i Brzina (.info) koji i izgledom i sadržajem podsjećaju na portal Alternativa online i također su anonimni. 

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?