Gradska groblja kao muzeji životnih priča

Mladi entuzijasti nisu dopustili da naši pokojni postanu samo ime i prezime na hladnim spomenicima. Osmislili su aplikaciju Spiritus koja omogućuje da pomoću karte groblja pronađete grobno mjesto osobe koja vas zanima i samo jednim klikom doznate njenu životnu priču, piše hrt.hr.

Radi se o jednoj vrlo zanimljivoj ideji iza koje stoji skupina mladih ljudi.

– Kada neka osoba ode ostavlja iza sebe samo ime i datume, ime i prezime, datum smrti i datum rođenja. A kada se mi sjetimo svojih baka i djedova, svih svojih voljenih, znamo da to nije to, da su oni priče, slike i uspomene koje su nama najvrjednije, rekao je Dino Jerković, suosnivač aplikacije Spiritus.

– Napravili smo platformu gdje svaka osoba može za svoju voljenu osobu napraviti memorijal koji će potencijalno ostati vječan, a spojili smo ih s grobnim lokacijama. Tako smo napravili da gradska groblja postaju muzeji životnih priča. Na svakoj grobnoj lokaciji svatko može vidjeti životne priče svojih voljenih, ali i drugih, dodao je Jerković.

Projekt je u punom obliku zaživio u 5 hrvatskih gradova.

– U pilot projektima smo s 5 hrvatskih gradova i unutar 50 gradskih groblja. Trenutno smo u suradnji sa Zagrebom, Splitom, Osijekom Vukovarom, Varaždinom i jednim gradskim grobljem u Karlovcu, istaknuo je Jerković.

Projekt je mogućnosti za plasiranje dostigao i izvan granica Hrvatske.

– Za sada smo prikupili 400 tisuća eura investicije od četiri investitora koji su stranci i u roku mjesec dana putujemo u Švicarsku, Francusku i Njemačku kako bi ovo rješenje koje trenutno radimo prezentirali drugima, kazao je Jerković.

Kako se aplikacija Spiritus zapravo koristi i koje su njene mogućnosti pogledajte u nastavku:

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?