Potpisan sporazum koji omogućuje da se građani u regiji kreću samo s osobnom iskaznicom

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Summitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz osobnu iskaznicu u regiji, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Scholza, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i tajnice Vijeća za regionalnu suradnju Majlinde Bregu potpisali predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti.

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju osobnih iskaznica pojednostavljuje prelazak granica stanovnika Zapadnog Balkana s obzirom na to da je dovoljno posjedovanje osobne iskaznice. Osim toga, sporazumom se predviđa i pojednostavljivanje administrativnih postupaka za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika Zapadnog Balkana, prenosi Klix.ba.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija regulira se međusobno priznavanje fakultetskih diploma uključujući i pristup građana tržištu rada u svim državama potpisnicama. Za početak će sporazum biti primjenjivan na državna sveučilišta, a zatim će biti prošireno i na privatne. Za cilj će imati omogućavanje bolje cirkulacije mladih u regiji.

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za liječnik, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada. Ovim sporazumom se uspostavlja jedinstvena primjena pravila i stvara osnova za mobilnost profesionalaca širom regije.

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za sve države Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) za ubrzanje približavanja EU i jačanje regionalne integracije i suradnje što je ključno za ekonomski rast i mir na Zapadnom Balkanu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?