Potraga iz helikoptera za kiwijem, “posao iz snova” koji nitko ne želi

Raspisan je natječaj za posao nadlijetanja helikopterom novozelandskih protranstava u potrazi za ugroženim jedinkama ptice kiwi, pa iako se čini da je to posao iz snova vlasti očajnički traže candidate, piše hrt.hr.

Ministarstvo za očuvanje okoliša u gradiću Haast na zapadnoj strani nacionalnog parka Mont Aspiring do sada je primilo samo tri kandidature za posao nadzora bioraznolikosti, izjavio je voditelj Wayne Costello.

– Glavni je cilj voditi ekipu zaduženu za spas vrste kiwi koja je najrjeđa na Novom Zelandu, a to je Haast tokoeka, objašnjava Costello.

U opisu posla kandidata stoji da treba pretraživati spektakularne krajobraze i brinuti se za populaciju ptice kiwi – novozelandske ptice koja ne umije letjeti.

– Zapadna obala je san snova za ljubitelje prirode, ističe Costello.

Ipak priznaje da mnogim kandidatima nije dovoljna “izvanredna ljepota” impozantnih planina oko Haasta i u cijeloj regiji.

– To je područje izolirano, priznaje. Do najbližeg supermarketa treba voziti dva sata, a do bolnice četiri sata automobilom.

Osim toga i sam kiwi plašljiva je i “vrlo nervozna” ptica. Populacija te vrste procjenjuje se na oko 500 jedinki i nije ih lako pronaći.

– Da bi se došlo do nekih mjesta treba ići gliserom, često helikopterom jer to područje dosta je udaljeno i nepristupačno.

No Costello ne gubi nadu unatoč manjku interesa pa će ministarstvo produljiti rok za podnošenje kandidatura za još tri tjedna. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?