Nade polažu u zakon o minimalnoj plaći od 1000 KM: U BiH sve teže preživjeti

– Jutros sam otišao u trgovinu kupiti djeci doručak i ponovno ostao u šoku. Slučajno sam bacio pogled na banane i šokirao se, kilogram banana je 3,70 KM. Pa i obična banana postala nam je luksuz. Najjeftiniji petit-keks ne tako davno plaćao sam 0,90 KM, sad mu je cijena 1,80 KM, dvostruko je poskupio. Mlijeko je bilo 1,80, a sada 2,60 KM. Znači, za keks i mlijeko trebam dati 4,40 KM. Kruha više nema ispod 2 KM, kiflice koje su bile 50 feninga sad su 70. Sve više me strah da neću moći djeci kupiti ni najosnovnije, hranu. Prije sam mlijeko kupovao paketima, sad po litru ili dvije. Supruga i ja imamo iznadprosječne plaće i više ne možemo preživjeti mjesec, pa se pitam kako je onima s nižim prihodima. Oni su gladni i zaduženi na sve strane. Sve više vjerujem da obitelji na trpezama meso vide tek od dva do tri puta mjesečno – kazao je medijima jedan zabrinuti otac.  

Primjera koji navodi ovaj otac stotine je tisuća.

Veliki broj umirovljenika, ali i onih koji rade za plaće niže od 1000 KM, živi na rubu siromaštva jer imaju niska primanja, a svakodnevni rast cijena osnovnih namirnica njihov životni standard još više ugrožava.

– Ne možemo sada kupiti ni pola onoga što smo kupovali prije poskupljenja. Više se nemamo čega odreći – kaže jedna umirovljenica. 

Samo za prehranu četveročlanoj obitelji u rujnu je trebalo 1245,77 KM, dakle 100 KM više od iznosa prosječne plaće, a režije se moraju platiti.

Građani kažu da ne mogu izračunati koliko im je novca do sada “pojela” inflacija te da rast plaća ne prati svakodnevno povećanje cijena.

Nade polažu u Zakon o minimalnoj plaći od 1000 KM, koji je prošlog mjeseca usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Čak i da bude konačno usvojen, 1000 KM je premalo za pristojan život, piše Posušje.info

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?