Kekin hvalila ‘likvidnost bolnice Sveti Duh’: Evo što je zapravo istina

Ivana Kekin, zastupnica Nove ljevice u Hrvatskom saboru i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, je pohvalila ”najbolju likvidnost bolnice Sveti Duh” u posljednjih 10 godina. Ustvrdila je da je ravnateljica bolnice u šest mjeseci dug bolnice 5-10 milijuna kuna smanjila na 700.000 kuna i dodala da je veliki dug ostavila prethodna uprava. Dodala je i da su smanjeni rokovi unutar kojih se dug veledrogerijama plaća s 400 na 120 dana. Oko ove izjave kritike su stigle iz HDZ-a, a po pitanju glasanja u Saboru o marihuani ‘bocnula’ je Mirela Holy.

Bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, koji je aktivirao zastupnički mandat u Gradskoj skupštini na ovakve je tvrdnje, koje je iznijela i ravnateljica KB Sveti Duh Ana Marija Šimundić, odgovorio je porukom: “Na laži se odgovara činjenicama! Ovo su financijski rezultati KB Sv. Duh za prvih šest mjeseci prošle i ove godine!”

Uz to, podijelio je dokument Pokazatelji financijskog poslovanja u razdoblju siječanj – lipanj za 2021. i 2022. godine.

Došlo do povećanja rashoda za plaće, službena putovanja i usavršavanja..

Prema tom dokumentu ukupni prihodi KB ‘Sveti Duh’ u prvih šest mjeseci ove godine je 256.110 kuna odnosno tek oko 30.000 kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema stavkama, najveća se promjena vidi u prihodima od HZZO-a, dopunskog i zdravstvenog osiguranja, za usluge izvan ugovorenog limita te pihodima od središnjeg i lokalnog proračuna koji su redom povećani. S druge strane, ove godine KB ‘Sveti Duh’ u prvih šest mjeseci je ostvarila više 22 milijuna kuna manje iz EU projekata, piše narod.hr.

Što se rashoda tiče i oni su povećani u 2022. godini, pa se može reći da je poslovanje nove uprave gore u prvih šest mjeseci u 2022. nego u prvih šest mjeseci u 2021. godini. Prema dokumentu došlo je do povećanja rashoda u plaćama te je dodatnih 300.000 kuna potrošeno na službena putovanja, stručna usavršavanja i ostale naknade troškova zaposlenicima.

KB ‘Sveti Duh’ također je potrošio 10 milijuna kuna više na lijekove, a kada se sve zbroji ukupni rashodi u prvih šest mjeseci ove godine bili su 290.625.454 kune, nasuprot prošlogodišnjih 255.463 kuna u prvih šest mjeseci. Kada se zbroji manjak prihoda i primitaka one su ove godine bile oko 4 milijuna kuna veći odnosno 34.514.562 kuna u prvoj polovici 2022. za razliku od 30.449.342 kuna u prvoj polovici 2021. godine.

Pri tome treba spomenuti i financijski plan KB ‘Sveti Duh’ za 2020. prema kojemu je planirano 582.016.759 kuna prihoda i 612.276.965 kuna rashoda, a planirani manjak prihoda je 30.260.206 kuna. Usporedbe radi u 2021. godino prihodi su bili 557.898.000 kuna, rashodi 565.361.012 kuna, a manjak prihoda 7.463.011 kuna odnosno oko 23 milijuna kuna manje nego ove godine. Uz to treba spomenuti da je manjak prihoda bez sanacija u 2021. godini bio 96.513.945 kuna pa će biti zanimljivo, koliko će velik biti manjak prihoda na kraju 2022. godine.

Holy kritizira Kekin

Gošća RTL Direkta ovih dana bila je nekadašnja saborska zastupnica, bivša ministrica Mirela Holy te autorica ‘Lex kanabisa’ o kojem se u četvrtak raspravljalo i u Saboru, a i ona se osvrnula na Ivanu Kekin.

Na konstataciju da se naljutila i na izjave ljevice, a i Ivana Kekin bila je suzdržana u glasovanju, odgovorila je: “Malo neobično s obzirom na to da joj je suprug frontman Hladnog piva koji ima pjesmu ‘Marihuanu’ sa stihovima. ‘Ja imam marihuanu, ti imaš marihuanu…’. A onda ste suzdržani. Tema marihuane i kanabisa je progresivna i zelena, to nije samo priča o rekreativnom kanabisu. Konoplja je vrlo održiva biljka,a, apsorbira četiri puta više CO2 od drveća, dobra je za okoliš, pročišćava tlo, ima fenomenalne karakteristike…”

Kekin i tvrdnje o mjeri roditelj odgojitelj

Podsjetimo, Ivana Kekin je jedna o zastupnica koje su sastavile podlogu za odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Nakon što je Visoki upravni sud odlučio da je odluka Tomislava Tomaševića o de facto ukidanju mjere – protuzakonita, Kekin je komentirala za RTL:

“Zbunilo me kad sam vidjela da su tužitelji i njihovi predstavnici, gospodin Lovrić i gospođa Markić, slavili u medijima. Jer, oni zapravo, ono što su tvrdili, to sud nije potvrdio. Tužitelj je tvrdio kao i oporbene stranke u Skupštini da će se na sudu dokazati da je ovo stečeno pravo i da će sadašnja vlast morati ispunjavati sve obaveze koje su određene potpisom Milana Bandića”.

“Mislim da je bitna jedna rečenica koju je danas rekla glavna sutkinja, da moramo pronaći ravnotežu između javnog interesa i legitimnih očekivanja korisnika. Ta rečenica je zanimljiva zato što je s jedne strane jasno rekla da je naša odluka da promijenimo mjeru roditelj-odgojitelj, u javnom interesu. To je ono što političari trebaju raditi, donositi odluke u javnom interesu. Ali je isto tako rekla, da u Hrvatskoj ljudi imaju pravo imati legitimna očekivanja da im se nastave ispunjavati privilegije, jer ovo je – sud je rekao – povlastica”, zaključila je Ivana Kekin.

U Dnevniku Nove TV je pak rekla: “Potpuno nam je svejedno hoće li to biti prvorođeno, drugorođeno ili trećerođeno dijete. Ove demografske politike koje je provodila bivša vlast, pokazalo se da su u tome neuspješne. To nije čudo jer je velik dio novca ulagan u malu skupinu ljudi”.

Ta je mjera iznosila 1,8 milijardi kuna. “Mogli smo izgraditi 27 vrtića”, rekla je Kekin u studenom 2021. godine.

Koliko su uložili u vrtiće pokazuje činjenica da je u lipnju ove godine javnost saznala da 4.622 djece koja su bila prijavljena za upis u vrtić – nisu upisana.

Dodajmo tome da, zahvaljujući odluci Visokog upravnog suda koji je blokirao odluku zagrebačke vlasti kojom se de facto ukida mjera roditelj odgojitelj, za upis u vrtiće nije bilo prijavljeno oko 6.000 djece iz obitelji roditelja odgojitelja kojima je gradska vlast odlučila ukinuti taj status. Dakle, da je odluka Grada o ukidanju mjere ostala na snazi, brojci od 4.622 neupisane djece, pribrojili bismo još oko 6.000 djece koju bi dosadašnji roditelji odgojitelji, zbog potrebe da se zaposle, bili primorani upisati u vrtić.

Tko je Ivana Kekin?

Rođena je u Zagrebu 1984., te je zastupnica Nove ljevice u Hrvatskom saboru i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Završila Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (VSS – doktorica medicine, psihijatrica, specijalistica psihijatrije, subspecijalistica psihoterapije; doktorat u području biomedicine i zdravstva u polju kliničkih medicinskih znanosti, grana psihijatrija. Nedavno se “proslavila” izjavama da je za micanje murala Zvonimiru Bobanu. Na pitanje bi li uklonila i mural Zvonimira Bobana koji je posvećen legendarnoj utakmici Dinamo-Crvena Zvezda iz 1990. godine, odgovorila je da bi.

“Ja osobno, bih maknula i Bobanov grafit jer ne vidim potrebu da nešto nasilno stoji pored škole”, smatra Kekin.

Na upit o micanju murala Slobodanu Praljku rekla je da je “mural ratnog zločinca uklonjen i idemo dalje.”

Nakon što je prvi homoseksualni par u Hrvatskoj uspio dobiti status udomitelja, Ivana Kekin je izjavila kako je s time izuzetno zadovoljna. Čestitala im je na tome i zahvalila “jer su pokazali hrabrost i borbenost”, ustvrdila je. “Time ne samo da su postigli da večeras dvoje djece može zaspati uz priču za laku noć, već da se svi mi osjećamo kao da živimo u širokogrudnijoj, empatičnijoj solidarnijoj zemlji. Za sve.” Dodala je da je zabrinuta zbog činjenice da Vlada neće zadirati u Zakon koji je stvorio pomutnju oko ovoga slučaja.

Predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa Davor Huić kritizirao je Kekin jer “zagovara uvođenje novog poreza kako bi se osigurala obnova stanova oštećenih u potresu”. Kekin mu ga je optužila da laže i zatražila javnu ispriku, piše narod.hr

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?