MUP ZDŽ: Upozorenje građanima u vezi s prevarama putem internet platformi za kupoprodaju

Ministarstvo unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije upozorava građane na moguće prevare putem internet platformi za kupoprodaju.

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije je u posljednje vrijeme primila veći broj prijava od građana, žrtava internet prevara, koje se odnose na prodaju putem platforme “OLX”, navedeno je u priopćenju ovog ministarstva, prenosi pogled.ba.

Naime, građanima koji prodaju robu putem platforme “OLX”, javljaju se osobe sklone prevarama putem aplikacija “Viber”, WhatsApp” ili drugih aplikacija za komunikaciju, predstavljajući se kao potencijalni kupci.

Nakon kraće konverzacije,”kupci” pišu da su zainteresirani za kupovinu artikla, žrtvi prevare šalju link-poveznicu s uputom da treba otvoriti link kako bi dogovorili uplatu za artikl.

Nakon što žrtva prevare otvori link, učita se stranica po izgledu slična stranici “OLX” ili “BH Pošta”. Žrtve dovedene u zabludu, misleći da se radi o pravoj stranici, po uputama kupca, unose sve podatke kao što su: ime i prezime, broj bankovne kartice i CVC broj, kao i druge podatke potrebne da “kupac” realizira prevaru. Nakon što žrtva unese tražene podatke, od nje se zahtijeva da potvrdi ponuđenu opciju o završenoj kupovini, pa čak i da potvrdi kupovinu putem koda koji se pošalje na mobilni telefon.

Prevaru je moguće prepoznati po tome što se “kupci” javljaju izvan platforme OLX, uglavnom putem aplikacije Viber ili WhatsApp, tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni; šalju linkove koji ne sadrže domenu OLX.ba a koji vode na sasvim drugu stranicu i nikada se ne javljaju na pozive uglavnom pod izgovorom da su zauzeti poslom niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.

Građani se mogu zaštititi od prevare na način da ne komuniciraju izvan platforme OLX niti s korisnicima koji nisu verificirali profil, ne otvaraju sumnjive linkove, ne daju nikad osobne podatke kao što su e-mail ili broj bankovne kartice. 

Za kupovinu je dovoljno ostaviti broj bankovnog računa, a plaćanje robe treba izvršiti pouzećem prilikom dostave ili osobnog preuzimanja, upozoravaju iz MUP-a Zeničko-dobojske županije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?