Konaković o pregovorima s HDZ-om: Dogovorili smo što manje uplitanja izvana, pa i od međunarodne zajednice

Nakon završetka prvog dijela pregovora predstavnika “trojke” s HDZ-om BiH o formiranju vlasti prisutnima se, između ostalih, obratio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Konaković je rekao da je potrebno što više stvari dogovarati među ljudima koji su izabrani na političkoj sceni i u institucijama države BiH ” i sa što manje bilo čijeg intervencionizma, pa i onog međunarodne zajednice”, naveo je.

U nastavku je ponovio da ovo “govori zato što smo prošli kroz teško poglavlje pokušaja dogovora izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH”. Potom je ponovio koliko su rješenja o kojima su razgovarali u Neumu bila “opsežnija i kvalitetnija”.

“Govorilo se i o izmjenama Ustava i ukidanju etničkih prefiksa i mogućnosti da se biraju predstavnici svih naroda na prostoru cijele BiH i onih koji ne pripadaju narodima (konstitutivnim op. a.) i da je bilo političke volje i hrabrosti lidera država BiH i svi narodi u njoj mogli su imati konkretnija rješenja”, rekao je Konaković.

Zaključio je da se nada da “ovaj neki noviji pristup i jedna nova energija, hrabriji pristup pregovorima, napokon može smanjiti taj prostor populizma”.

“Populizma iz kojeg mogu profitirati samo interesne grupe i pojedinci i da naša kvalitetni programski dogovori mogu donijeti rješenja od kojih će koristi imati svaki građanin ove zemlje jednako na čitavom prostoru BiH”, zaključio je predsjednik NiP-a, prenosi Klix.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?