EK predlaže jačanje kibernetičke obrane i bolju pokretljivost oružanih snaga

Europska komisija je u četvrtak predložila dva akcijska plana, o kibernetičkoj obrani i o mobilnosti vojnih snaga, uslijed pogoršanog sigurnosnog okruženja nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Novom kibernetičkom obranom EU želi pojačati suradnju i investicije radi bolje zaštite, odvraćanja i obrane od sve većeg broja kibernetičkih napada, piše hrt.hr.

Akcijski plan o vojnoj mobilnosti trebao bi pomoći europskim snagama da bolje, brže i u dovoljnoj mjeri odgovore na krize koje izbijaju na vanjskim granicama EU-a i izvan njih.

Trebao bi povećati sposobnost EU-a da podupre države članice i partnere u pogledu prijevoza trupa i njihove opreme kroz bolju povezanost zaštićene infrastrukture. Plan predviđa i pojačanu suradnju s NATO-om i promicanje povezanosti i dijaloga s ključnim partnerima.

Rat je ponovno na našim granicama. Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i međunarodni poredak utemeljen na pravilima, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Komisija navodi da su kibernetički napadi na članice EU-a pozivi na buđenje, da se mora učiniti više na zaštiti građana i oružanih snaga te da treba pojačati suradnju s NATO-om.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?