Novi kripto kolaps pokrenut s parom tweetova

Glavna tema u svijetu kriptovaluta je kolaps jedne od najvećih mjenjačnica kriptovaluta – FTX-a.

Sve je počelo kada su glasine o nelikvidnosti potaknule strah korisnika za svoje depozite u toj mjenjačnici, pa su mnogi počeli povlačiti svoje kriptovalute s FTX-a, a to je dovelo do nelikvidnosti.

Kolaps je pokrenuo konkurent – kripto milijarder Zhao “CZ” Changpeng, inače, izvršni direktor Binance Holdingsa koji je na Twitteru objavio kako planira prodati oko 530 milijuna dolara FTT-a tokena.

FTT je token FTX mjenjačnice, a koji je stvoren kako bi na onima koji trguju na FTX-u omogućio da uštede na cijeni provizija.  

S obzirom na najavu iz Binance-a da će „dumpati“  na tržište ogromnu količinu FTT tokena, mnogi su se preplašili da će to oboriti cijenu ove kriptovalute pa su počeli prodavati FTT, što je posljedično dovelo do masovnih rasprodaja i rušenja cijene FTT-a.

Masovna rasprodaja FTT-a, ali i navala korisnika koji su počeli povlačiti svoje depozite iz FTX-a dovelo je FTX u financijske probleme.

Binance koji je i pokrenuo kolaps nakratko je smirio paniku kada je najavio da će pomoći FTX-u sanirati gubitke, ali je dan kasnije odustao od te ideje nakon što je shvatio da će trebati oko 6 milijardi dolara za pokrivanje financijske rupe u FTX-u, odnosno razlike između imovine i obveza.

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried — koji je poznat kao S.B.F. i nekoć je opisivan kao milenijalski J. P. Morgan sada se na Twitteru ispričava korisnicima koji će ostati bez svojih kriptovaluta zbog nelikvidnosti ove velike mjenjačnice.

Kriza likvidnosti koja je zahvatila FTX i trgovačku kompaniju Alameda Research koja je povezana s FTX-om pokrenula je mnoga pitanja u kripto zajednici.

Neke od najvećih kripto kompanija suočavaju se sa pozivima na transparentnost kako bi korisnici znali da li postoje rizici. Međutim, rukovoditelji uvjeravaju zajednicu da nisu izloženi nijednoj od problematičnih kompanija.

Kao odgovor na zabrinutost koju je iznijela kripto zajednica, glavni tehnološki direktor Tethera Paolo Ardoino pojasnio je u tweetu da ovaj izdavač stablecoina nije izložen nijednoj od tvrtki u nevolji. Prema izvršnom direktoru Tethera, Alameda je ranije otkupila mnogo Tethera.

Slično, izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire je također demantirao glasine o tome da je njihova tvrtka bila izložena FTX-u i Alamedi. Rekao je da njihova tvrtka nema nikakvu materijalnu izloženost prema bilo kojoj od ove dvije tvrtke. Allaire je naglasio da, iako su i FTX i Alameda bili klijenti Circlea, ovaj emitent stablecoina nije im davao zajmove, nije primio FTX tokene kao kolateralu, te nisu izloženi krahu.

Brian Armstrong, izvršni direktor kripto mjenjačnice Coinbase, također je iskoristio ovu priliku da uvjeri svoje korisnike da njihova tvrtka nije materijalno izložena FTX-u ili FTT-u. Armstrong je također naglasio da ova mijenjačnica nije bila izložena Alamedi. Kritizirao je kolaps FTX-a kao rezultat rizičnih poslovnih praksi kao što su zloupotreba sredstava klijenata i sukob interesa.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?