Poginuo Japanac koji se borio na strani Ukrajine

Japanac koji se borio na ukrajinskoj strani protiv Rusije poginuo je u Ukrajini kao prva poznata japanska žrtva u tom ratu, priopćila je jutros japanska vlada.

Mladić u dvadesetim godinama ubijen je u srijedu u borbi, rekao je novinarima glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno. Dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za AFP da je mladić prvi japanski državljanin koji je poginuo u Ukrajini “od početka (ruske) invazije u veljači”.

Japanski diplomati su “u kontaktu s njegovom obitelji i pružit će joj svu potrebnu pomoć”, dodao je Matsuno. Japanske vlasti nisu otkrile pojedinosti. Agencija Jiji Press piše da se mladić borio u postrojbi koja je sudjelovala u ukrajinskoj protuofenzivi na istočnom bojištu.

Japan poziva državljane da napuste Ukrajinu
Japan već mjesecima poziva svoje državljane da napuste Ukrajinu i da ne putuju u tu zemlju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u veljači je otvoreno pozvao strance iz čitavog svijeta da se priključe “međunarodnoj legiji” koja se bori protiv Rusije u njegovoj domovini.

Oko 20.000 međunarodnih dragovoljaca, većinom iz europskih zemalja, odazvalo se u ožujku na poziv Kijeva, rekao je tada za američku mrežu CNN ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Moskva koja te borce naziva plaćenicima, ocijenila je u lipnju da ih je 7000 i ustvrdila da ih je ubila 2000 od početka sukoba. Stranih boraca ima i među zarobljenicima.

Vlasti u Taipeiju priopćile su prošlog tjedna da je 25-godišnji Tajvanac koji se u Ukrajini borio protiv ruskih snaga ubijen u borbi, što je prva poznata žrtva s Tajvana.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?