Novozelandska policija traži četiri nestala jaja rijetkog albatrosa

Policija na Novom Zelandu istražuje nestanak četiri jaja iz zaštićene kolonije ugroženih ptica na Južnom otoku, piše hrt.hr.

Tijekom rutinskih provjera utvrđeno je da su jaja toroe ili sjevernog kraljevskog albatrosa nestala s litice Taiaroa Head u blizini Dunedina, priopćio je Odjel za zaštitu prirode (DOC).

Taiaroa Head jedino je kopneno mjesto na svijetu gdje se toroe razmnožavaju i potpuno je ograđeno.

Regionalna voditeljica operacija DOC-a Annie Wallace rekla je da je nestanak vrlo neobičan događaj.

– Kolonijom se upravlja i prati godinama i čudno je da jaja nestanu bez traga, rekla je. Još uvijek nije jasno što se dogodilo, a mi prikupljamo snimke sigurnosnih kamera i razgovaramo s ljudima koji bi mogli imati relevantne informacije. Međutim, smatra se da su jaja možda uzeta jer nema znakova da su ih pojeli grabežljivci. Ptice su ugrožene klimatskim promjenama, ribolovnim praksama, plastičnim onečišćenjem i gubitkom staništa, rekla je Wallace.

Sporo se razmnožavaju, pa su sva jaja i pilići važni za populaciju.

– Ovo je poražavajuće za naše osoblje koje je uložilo nebrojene sate u brigu o ovim pticama u izazovnim uvjetima, rashlađujući ih tijekom vrućih dana, radeći na sprječavanju napada muha i osiguravajući dopunsku hranu za pothranjene piliće, dodaje.

Toroa je jedna od najvećih morskih ptica na svijetu, s rasponom krila većim od 3 metra. Preostalo je oko 17 000 ptica, a rasprostranjene su diljem Južnog oceana. Većina se razmnožava na nekoliko otoka u novozelandskom otočju Chatham.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?