Kiseljak: Upućen poziv za brigu o srednjobosanskim majkama heroinama

Iz Kiseljaka upućen poziv za brigu o srednjobosanskim majkama heroinama Sarafini Lauš i Anici Jurić

Govoreći o godišnjica pada Vukovara, ali i povijesnoj važnosti osnutka Hrvatske zajednice Herceg- Bosne i njezinoj ulozi u obrani i opstanku hrvatskog naroda u BiH, nekadašnji član Predsjedništva BiH, dugogodišnji politički i društveni djelatnik i povjesničar Ivo Miro Jović, u Kiseljaku je uoči dviju godišnjica koje padaju istoga dana, 18. studenog, okupljenima na odavanju počasti žrtvama Vukovara i Škabrnje održao mali sat povijesti, piše portal Artinfo.ba.

Među ostalim, osvrnuo se i na otkrivanje spomenika Kati Šoljić i njezinoj četvorici sinova Niki, Ivi, Miji i Mati poginulima u obrani Vukovara 1991. godine. Spomenik Kati Šoljić koja je preminula 2008. godine otkriven je u vukovarskom gradskom naselju Mitnica uoči 31. godišnjice pada Vukovara. „Bogu hvala te su Kata Šoljić i njezini sinovi dobili spomenik. Uz dužno poštovanje prema ovoj majci, ne mogu ne spomenuti se i naših heroina u središnjoj Bosni, Sarafine Lauš iz mjesta Ćukle u Travniku i Anice Jurić iz Grmača u Kaknju kojima je Armija R BiH ubila po trojicu sinova i muževe. Neka spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima bude poticaj svima nama da i naše majke heroji Anica i Sarafina koje su Bogu hvala još žive, dobiju mjesto u našem narodu koje zaslužuju. Kao narod moramo cijeniti njihovu preveliku žrtvu“, istaknuo je Jović.

Sarafina Lauš | Foto: Dnevnik.ba

Anica Jurić i Sarafina Lauš dijele tešku ratnu priču koja možda ponajbolje govori o stradanjima Hrvata u središnjoj Bosni. I jednoj i drugoj pripadnici Armije R BiH nakon progona Hrvata najprije iz Travnika početkom lipnja, a potom i iz Kaknja sredinom istog mjeseca ratne 1993. godine ubijaju muževe i po trojicu sinova. Anica Jurić je i sama ranjena, a ni njezina preklinjanja da joj poštede barem jednog sina do srca krvnika nisu doprla te joj djecu ubijaju pred njezinim očima. Ni za jedan od ovih zločina nitko nije odgovarao iako su i Sarafina Lauš i Anica Jurić još žive i svjedočile su pred domaćim i haaškim pravosuđem. Pravosuđe je u oba slučaja dakle zakazalo, ali hrvatski narod u BiH ne smije! Posebice u središnjoj Bosni, mišljenja je Jović te bi po uzoru na vukovarsku majku Katu Šoljić i njezine sinove svaki Hrvat u BiH i izvan nje morao barem znati imena srednjobosanskih heroina Anice Jurić i Sarafine Lauš te im poštovanjem njihove žrtve olakšati pretežak križ koje nose skoro tri desetljeća.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?