Kriza će dovesti do manjka posla u BiH, hoće li gazde ponovno moći govoriti “Ako nećeš, ima tko će raditi”?

Fenomen iseljavanja iz Bosne i Hercegovine često je praćen komentarima kako je to barem dovelo do toga da se kod takozvanih „gazda“ mijenja mentalitet, pa nema više one „ako nećeš ti, ima tko će raditi“, budući da su se mnogi našli u problemima jer je bilo vrlo teško naći radnike u brojnim sektorima u BiH, no postavlja se pitanje što će biti ubuduće.

Avaz sada piše kako će zbog brojnih poremećaja u Europi doći do problema i u BiH, inflacija i slabljenje gospodarske aktivnosti će se prenijeti i na bh. stanovništvo jer će plaće biti u stagnaciji, dok će radnih prilika, privremeno ili trajno, biti manje.

 A svemu je kriva energetska kriza u Europi se zaoštrava i prijeti da dodatno potakne rast cijena, a, ako razdoblje inflacije potraje, centralne banke bi mogle podići kamatne stope više nego što se očekuje, zbog čega nekim zemljama prijeti dužnička kriza.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da su prognoze sada gore nego u listopadu. Osim toga, MMF je snizio prognozu svjetskog gospodarskog rasta u 2023. godini s 2,9 na 2,7 posto. I

Analitičari su i ranije upozoravali da je inflacija u našu zemlju uvezena te da se sva globalna događanja neminovno prenose i na BiH, posebno ona negativna. Iako se ne može govoriti o nacionalnoj dužničkoj krizi, događanja u Europi će se negativno odraziti na naše gospodarstvo.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kaže za “Avaz” da će najviše štete osjetiti bh. izvoznici.

-Znamo da je oko 70 posto vanjskotrgovinske aktivnosti naše zemlje vezano za EU, bilo kakav ekonomski poremećaj, recesija ili usporavanje gospodarstva u EU automatski znači isto u BiH. Dakle, prvo će imati probleme izvoznici koji su naslonjeni na tržište EU, nakon toga to se prebacuje na ostatak gospodarstva smanjivanjem likvidnosti – objašnjava Čavalić.

Sve to se dalje prenosi i na stanovništvo, kaže ovaj analitičar.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?