U odori hrvatskog vojnika ponosno stupaju četvorica braće

U spomen na Katu Šoljić, majku četvorice poginulih branitelja i junakinju Domovinskog rata kojoj će u Vukovaru svečano otkriti spomenik, donosimo priču o majci četvorice hrvatskih vojnika iz vinkovačke vojarne, piše hrt.hr.

Braći Đinić uzor je bio otac sudionik Domovinskog rata, a vojni režim usadila im je majka. Danas kada ponosno nose odoru oslobodilačke vojske i ona je ponosna.

Njihova jutra počinju uz himnu i podizanje zastave. U odori hrvatskog vojnika ponosno stupaju četvorica braće.

– Druga djeca su se možda budila uz crtiće, a nas je često budila krema za cipele, otac je stalno glancao čizme. Uđe ti nekako u krv ta urednost, kaže Robert Đinić, desetnik Inženjerijske bojne GOMBR-a.

Robertu, Tomislavu, Leonardu i Teu uzor je bio otac, hrvatski branitelj, no vojni režim naučila ih je majka. 

– Tko će držati četiri muškarca na okupu bez nekakvog reda, to je njena zasluga, napominje Teo Đinić, bojnik i pripadnik zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske.

– Mama nas nije dozivala imenima, nego onako s 50-100 metara ona zazviždi, a mi se okupimo. Moraš doći, prisjeća se Robert.

Imati četiri sina vojnika za gospođu Marinku Đinić velik je ponos. Učila ih je, kaže, da budu uredni, pošteni i vrijedni ljudi. 

Četvorica braće u Oružanim snagama RH jedinstvena je to priča. 

– Oni mogu svima služiti kao primjer profesionalnosti i domoljublja na ponos svojoj mami, ističe Davor Josip Babić, zamjenik zapovjednika GOMBR-a.

A ona nad njima često strepi. Sjeti se, kaže, Kate Šoljić koja je u ratu svoja četiri sina izgubila.

– Divila sam se njezinim riječima hrabrosti, to je žena koja je prošla sve, navodi Marinka Đinić, majka četvorice vojnika iz Vinkovaca.

Vojska im se, kažu braća Đinić, uvukla pod kožu. Tu su svi kao jedna velika obitelj. 

– Svi zajedno radimo i funkcioniramo tako smo i mi svoju majku vidjeli kao jednog generala u obitelji, naglašava Leonardo Đinić, nadnarednik u GOMBR-u.

I zato je svaka majčina riječ za njih svetinja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?