Tužna godišnjica stradanja Nadina

Dan nakon stradanja u Škabrnji, svojih se žrtava prisjeća i Nadin. Na današnji dan prije 31 godinu četnici i postrojbe JNA ubili su u Nadinu 14 civila, ostale su protjerali, a kuće zapalili. Život su izgubila i petorica branitelja iz naselja Nadin i susjednoga Zagrada, a za tri osobe još uvijek se traga.

Stradanje Nadina obilježeno je tradicionalnim mimohodom “Da se ne zaboravi” Benkovac-Nadin-Škabrnja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika žrtvama Nadina stradalima u Domovinskom ratu. Misa zadušnica za stradale služena je u mjesnoj crkvi Svetog Ante.

Među 22 imena na spomen-obilježju u Nadinu čak je deset žena. Nakon ubijanja, selo je pljačkano i zatim spaljeno.

Nadin je okupiran dan nakon Škabrnje, a oslobođen je u Oluji. Od tada se selo obnovilo i živi punim plućima, u prvom redu od poljoprivrede, ali žrtva u Domovinskom ratu se ne zaboravlja.

Za zločin u Nadinu još nitko nije kažnjen.

11:59

– Nakon pokolja u Škabrnji oni su nastavili svoj pohod, došli su u Nadin, mi smo se našli u okruženju. Ušli su u Nadin i praktički sve što je bilo živo su pobili, izmasakrirali. Moji se stric i strina i dan danas vode kao nestali, rekao je Tomislav Glavić.

– Kad su oni ušli u Nadin s dvije, tri strane, tu je došlo 20 tenkova. Ljudi su se smjestili u jednu kuću, njih sedam. Oni su jednostavno ušli u tu kuću i poklali te ljude, kaže Nediljko Genda, predsjednik UHDDR-a Benkovac.


Nadin se danas sjeća svojih žrtava

11:26

– Nadin se danas sjeća svojih žrtava. Dana nakon pokolja u Škabrnji agresor je ušao u Nadin, ubio 14 civila, stradalo je pet branitelja, a za trojicom se još traga. Njima svima u čast danas je ovdje organiziran mimohod, u crkvi sv. Ante služena je sveta misa, a na spomen obilježju gdje su uklesana 22 imena bit će položeni vijenci i upaljene svijeće, javila je novinarka HTV-a Kristina Tartaro.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?