Dužnosnik NASA-e: Astronauti će do 2030. živjeti i raditi na Mjesecu

Prije kraja desetljeća astronauti će živjeti i raditi na Mjesecu, izjavio je Howard Hu, dužnosnik NASA-e .Hu, voditelj programa lunarnih svemirskih letjelica američke agencije Orion, kaže da bi ljudi mogli biti dugotrajno na mjesecu prije 2030. godine.

“U ovom desetljeću imat ćemo ljude koji će živjeti na Mjesecu. Imat će staništa i rovere. Poslat ćemo ljude na površinu Mjeseca i oni će tamo živjeti i baviti se znanošću”, rekao je Hu tijekom gostovanja u emisiji BBC-ja “Sunday with Laura Kuenssberg”.

Hu je u veljači postavljen na čelo NASA-ine svemirske letjelice za istraživanje dubokog svemira. Danas je dao intervju BBC-ju dok je raketa Artemis, dugačka 98 metara, jurila prema Mjesecu u svojoj prvoj misiji bez posade.

Ogromna raketa, na čijem je vrhu svemirska letjelica Orion, lansirana je u srijedu iz Cape Canaverala na Floridi nakon niza odgoda zbog tehničkih grešaka i uragana. Svemirska letjelica nosi tri lutke potpuno odjevene u astronautsko odijelo.Raketa je sada oko 134.000 km od Mjeseca.

“Ovo je prvi korak prema dugoročnom istraživanju dubokog svemira, ne samo za SAD nego i za svijet. Mislim da je ovo povijesni dan za NASA-u, ali je također i povijesni dan za istraživanje dubokog svemira. Vraćamo se na Mjesec”, rekao je Hu, prenosi Index.

Misija svemirske letjelice traje 25 dana, a 11. prosinca bi trebala pasti u Tihi ocean. Uspješna misija otvorit će put za daljnje letove Artemisa 2 i 3 koji bi poslali ljude oko Mjeseca i natrag. Očekuje se da će misija Artemis 3, koja bi mogla biti lansirana tek 2026., vratiti ljude na površinu Mjeseca prvi put od Apolla 17 u prosincu 1972., piše Guardian.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?