Seizmolog Kuk o seriji potresa: Epicentar je točno po sredini Jadranskog mora, a i na Banovini stalno podrhtava

Što se tiče Banovine i tamo se stalno bilježe lagana podrhtavanja. Na Banovini nakon ona dva malo jača, svakodnevno bilježimo slabije, područje je i dalje aktivno, a radi se o istoj dionici rasjeda, kazao je seizmolog Krešimir Kuk.

Danas u 6,20 sati zabilježen je potres u Jadranskom moru kod talijanske obale jačine 4,6 po Richteru. Epicentar je bio 57 kilometara od grada Riminija na dubini od 10 km. Kako javljaju korisnici EMSC-a osjetio se i u Hrvatskoj.

Podsjetimo, nakon snažnog potresa magnitude 5,7 po Richteru 9. studenoga koji je pogodio u 7,07 sati sjeveroistočnu obalu Italije, serija podrhtavanja tla nastavila se. Naime, i idućih dana zabilježeni su potresi. Oni jači bili su magnitude 4.3 po Richteru i 4,5 po Richteru.

Podrhtavanja na području Jadranskog mora su učestala.

“Stalno na tom području, sve do naše strane Jadrana prema Dugom otoku, skroz preko puta, gotovo pravo, bilježe se podrhtavanja tla. Nekoliko desetaka potresa je realno zabilježeno od onoga najjačeg talijanskog”, kazao je za Večernji list seizmolog Krešimir Kuk.

“Podrhtavanja se događaju u moru, a epicentar je točno po sredini Jadranskog mora”, precizirao je Kuk. Dodao je da su ipak potresi s naše strane Jadranskog mora slabiji.

“Što se tiče Banovine i tamo se stalno bilježe lagana podrhtavanja. Na Banovini nakon ona dva malo jača, svakodnevno bilježimo slabije, područje je i dalje aktivno radi se o istoj dionici rasjeda gdje je zabilježeno najviše potresa od početka serije”, kazao je Kuk.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?