Mirko Markotić, čuvar zagrebačkih labudova

I dok su ptice selice odletjele u toplije krajeve, labudovi će zimu provesti na zagrebačkim jezerima. Na Bundeku je tako već dugo dom obitelji crveno-kljunih labudova. Iako je riječ o divljoj životinji, katkad joj je potrebna pomoć, piše hrt.hr.

Mirko već godinama hrani obitelj crvenokljunih labudova. Sve je počelo, kaže, slučajno. Danas je to obveza zbog koje ne žali.

Mirko Markotić kazao je da je labudove počeo hraniti, kako ne bi ostali gladni. Čak je odgodio i godišnji odmor zbog njihova hranjenja. 

Hranu je nabavljao kako zna i umije. Mnogi su ga zbog toga čudno gledali, no, kaže, ljudi nisu svjesni da labudovima katkad treba pomoći, pogotovo u sušnim razdobljima. Mirko je dodao da je hranu tražio po naseljima. 

Na dvadesetak intervencija godišnje izađe hvatačka ekipa Dumovca, koja ozlijeđene ili napuštene labudove donosi u Zoološki vrt.

Mladunac labuda koji je ozlijeđen pričekat će proljeće i puštanje na slobodu. Osim zbog ozljeda krila i upalnih bolesti, najčešće dolaze na oporavak zbog probavnih problema.

Ravnatelj ZOO-a Zagreb Damir Skok naglasio je kako je labudove najbolje hraniti zelenom salatom, radičem ili žitaricama.

U Zagrebu je više od sto jedinki koje žive na vodenim površinama. Riječ je o divljoj životinji, no život u gradu nije joj stran.

S obzirom na to da službeni čuvari ne postoje, Mirko i Zagrepčani slični njemu zapravo su timaritelji, čuvari i prijatelji ptica kojima je cilj pomoći životinjama, ali i ostalim ljudima dati do znanja da i oni to mogu učiniti. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?