Utjecaj influencera na mlade i važnost odgovornog ponašanja

Današnja djeca i mladi ne poznaju život bez interneta i na njih svakodnevno snažno utječu razni sadržaji koje ondje pronalaze. Upravo zbog toga Centar za sigurniji internet pokrenuo je školu odgovornosti kako bi osvijestio influencere i kreatore sadržaja o važnosti odgovornog ponašanja u online svijetu, piše hrt.hr.

Nenada na YouTubeu prati gotovo 140.000 ljudi. Računalne igre i društvene mreže njemu su posao, a onima koji ga prate – izvor zabave i druženja u virtualnom svijetu.

– Nisam znao da ja imam toliko utjecaja na njih, ali ta odgovornost je došla sama sa sobom i naravno to je otpočetka bilo da nema nikakve priče o mržnji i da nema pogrdnih rječi. Imam 1500 korisnika kojima je zabranjeno da išta komentiraju, kaže Nenad Hadžihajdić, influencer.

A zabrane postoje zbog elektroničkog nasilja koje dolazi u različitim oblicima.

– Elektroničko nasilje je dosta individualno. Nekog će možda neka stvar povrijediti, nekog možda neće. Ali ono što zasigurno spada su govor mržnje, neprimjerene poruke, možda neko prikriveno oglašavanje, kaže Ana Veočić, Centar za sigurniji internet.

U 60 posto slučajeva nasilnik na internetu poznata je osoba. Djevojčice su češće žrtve, ali i nasilnici od dječaka.

– Trećina djece je iskusila neki oblik elektroničkog nasilja barem jedanput u svom životu. Dijete ako mu se nešto dogodi treba reći roditeljima što mu se dogodilo, što mu smeta i da se roditelji zainteresiraju za online svijet svoje djece, jer njima je to bitno, njima je to stvarni svijet, savjetuje Veočić.

Najosjetljivija su populacija mladi između 15. i 30. godine. Modna influencerica Dora pri objavljivanju sadržaja uzima u obzir godine svojih pratitelja.

– Uvijek se koncentriram na krajnju poruku koju šaljem i tko bi to sve mogao vidjeti i načine na koje bi to sve moglo biti protumačeno. To je sve promišljeno i osmišljeno i jako puno pazim da je to u skladu s normama, kaže Dora Predojević, influencerica.

A budući da influenceri imaju utjecaj na ljude i njihova stajališta, norme se trebaju poštovati.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?