BiH bi uskoro mogla dobiti kandidatski status, potvrdio Varhelyi

Povjerenik za proširenje Europske unije Oliver Varhelyi potvrdio je da bi Bosna i Hercegovina u idućih mjesec dana mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u bloku 27 zemalja, kao što su ga prethodno dobile Ukrajina, Moldavija i Gruzija, piše hrt.hr.

– Postoji li jedna pozitivna posljedica rata Rusije protiv Ukrajine, to je da je proširenje EU-a dugoročno rješenje za uspostavu mira, sigurnosti i prosperiteta. U tom smislu je proširenje sada glavni prioritet ne samo našim susjedima nego i nama, izjavio je Oliver Varhelyi na konferenciji za medije u Barceloni gdje se održava forum 43 države Unije za Mediteran.

– Unutar Europske komisije udvostručili smo napore kako bi smo stavili na stol prijedloge o proširenju. Ove smo godine već dali kandidatski status trima Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH, izjavio je.

Istaknuo je da Komisija time daje novi život proširenju Unije. 

– Naravno, proširenje je zahtjevan proces. Sada će biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće, kazao je Varhelyi.

Prvi dio foruma Unije za Mediteran, organizacije stvorene 2008., posvećen je pitanjima sigurnosti isporuke hrane i energenata pod utjecajem rata u Ukrajini. Drugi dio bit će posvećen sigurnosti i migracijama u susjedstvu EU-a.

U Barceloni na konferenciji sudjeluje 17 ministara vanjskih poslova, a BiH predstavlja ministrica Bisera Turković.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?