Bračni par Đukić: Budućnost je na selu, a nasad s 300 borovnica tek početak

Nade za opstanak sela u Bosni i Hercegovini ipak ima. Pokazuje to i primjer mladog bračnog para koji, za razliku od mnogih, svoju budućnost ne vidi u gradu, već na selu. Simo i Anđela Đukić odlučili su baviti se poljoprivredom. Za početak su podigli nasad borovnice u Jaružanima nedaleko od Laktaša, piše agroklub.ba.

Dobar sadni materijal

Mnogo su razmišljali te su se odlučili baviti proizvodnjom borovnica. Na površini od jednog duluma zasađeno ih je 300, no to je tek početak. – Vidjet ćemo kako će se odvijati proizvodnja. Nismo htjeli ići s većom površinom. Ako bude roda, posadit ćemo još 500-600 sadnica. Na ovo smo se odlučili jer volimo poljoprivredu i smatram kako bi više mlađih ljudi trebalo ostati na selu. Podigli smo bankove, nabavili dobar sadni materijal iz Bihaća, treset i gnojivo – ističe Simo.

Njegova supruga Anđela, inače diplomirana inženjerka poljoprivrede, zaslužna je također za njihov pothvat. U idućem će se razdoblju sa suprugom posvetiti i plasteničkoj proizvodnji. Prigodom sadnje pomagali su im i roditelji, navodi agroklub.ba. U planu je nabava plastenika, a za to mogu očekivati i pomoć mjerodavnih institucija, prvenstveno Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno poticaje za nezaposlene inženjere poljoprivrede. Ta mjera u početku nije davala dobre rezultate, ali se posljednjih godina povećao broj inženjera koji ih koriste. Inače, u BiH je sve više poljoprivrednika koji se odlučuju za uzgoj borovnica. Više je razloga za to. Osim dugovječnosti nasada, važna je i stabilnost otkupa, odnosno veliko zanimanje otkupljivača i potrošača za tu kulturu. Isplativost jamči i visoka otkupna cijena. U ovoj godini cijena je dosezala i 14 KM po kilogramu, ali je i koja marka niže itekako isplativa za proizvođača.

– Upravo je visoka otkupna cijena jedan od razloga zašto smo se, za početak, odlučili za borovnicu. Osim toga, riječ je o zdravom voću popularnom među potrošačima. Pred nama je postavljanje sustava za navodnjavanje, a iskopali smo i bazen za navodnjavanje kapaciteta 225 kubnih metara – kaže Simo.

Dostupnost vode

Upravo će sustavi za navodnjavanje i dostupnost vode biti jedan od glavnih uvjeta za proizvodnju ne samo borovnice već i ostalih voćnih vrsta koje, zbog sve češćih sušnih razdoblja, ne mogu dati dobre prinose. Borovnica je posebice osjetljiva na sušu jer joj korijenov sustav prodire do 40 centimetara dubine i svaki nedostatak vode dovodi do propadanja sadnica, navodi agroklub.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?