Biskupi i premijer Plenković o mjerama za očuvanje standarda građana

Članovi Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije u ponedjeljak su na redovitom polugodišnjem sastanku u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarali o mjerama i aktivnostima za očuvanje standarda građana u okolnostima krize i inflatornih pritisaka, piše hrt.hr.

Plenković je istaknuo da je paket mjera Vlade sveobuhvatan i pravedan te usmjeren na ublažavanje posljedica energetske krize, uključujući porezna rasterećenja, subvencioniranje struje, plina i goriva i socijalna davanja, stoji u priopćenju HBK.

Izvijestio je i o nastavku rasta minimalne plaće, rastu mirovina i socijalnih naknada, kao i ostalim mjerama kojima se nastoji pomoći najugroženijima u društvu te spriječiti socijalnu frakturu u kriznim uvjetima.

Predstavnici HBK su izvijestili o aktivnostima koje provodi Hrvatski Caritas u zajedništvu s biskupijskim i župnim Caritasima u pomaganju najpotrebitijima kroz pomoć u hrani, higijenskim i ostalim potrepštinama, pružanju mjera socijalne skrbi i osiguranju stipendija za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

Naglašeno je i da se putem Caritasa pomaže brojnim žrtvama potresa te ukrajinskim izbjeglicama kao i građanima Ukrajine koji nisu izbjegli.

O statusu Katoličkih škola u Hrvatskoj

Na sastanku se razgovaralo o statusu Katoličkih škola u Hrvatskoj, kao i o njihovom djelovanju, u skladu s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te provedbenog Ugovora između HBK i Vlade RH o katoličkim osnovnim i srednjim školama.

Razmotren je tijek obnove sakralnih objekata nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, koja se dijelom financira sredstvima državnog proračuna, a dijelom sredstvima Fonda solidarnosti EU-a.

Biskupima su predstavljene planirane izmjene Zakona o trgovini i reguliranje rada nedjeljom, što je ocijenjeno kao važan iskorak, osobito u pogledu jačanja obiteljskog zajedništva i omogućavanja radnicima da nedjeljom provedu vrijeme sa svojim obiteljima.

Pozdravljena je i najava osiguravanja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj, uz sufinanciranje Vlade.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik HBK splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, gospićko senjski biskup Zdenko Križić i vojni ordinarij u RH Jure Bogdan.

Uz njih bili su požeški biskup Antun Škvorčević i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak.

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?