Dalić: Kanada je mali koračić, moramo to potvrditi protiv Belgije

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije nakon pobjede nad Kanadom. Osvrnuo se na sljedećeg protivnika, Belgiju, ali i na moguće protivnike u osmini finala, piše hrt.hr. 

Dalić je na početku konferencije za medije rekao da ga je iznenadila prezentacija Belgije u prve dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu. Podsjetimo, oni su pobijedili Kanadu minimalno 1:0 te izgubili od Maroka 2:0.

Hrvatska će protiv Belgije odigrati posljednju utakmicu u skupini, a Vatrenima treba bod za prolaz.

– Prva utakmica protiv Kanade, Belgijci su loše krenuli, no uspjeli su pobijediti. Velike reprezentacije dobivaju utakmice i kada ne igraju dobro. Protiv Maroka imali su nekoliko prigoda, a kada su krenuli na sve ili ništa, primili su drugi gol. Ipak, nisu sretni sa svojim izvedbama te očekujem puno bolju Belgiju protiv nas, ističe. 

“Sjajan podatak da smo pretrčali 120 kilometara”

Na upit je li bio pod stresom uoči Kanade, a s obzirom na činjenicu da je Hrvatska mogla ispasti, Dalić kaže da kada bi krenuo nabrajati sve svoje stresne situacije, da tu ne bi bilo kraja.

– Svaka mi je utakmica stresna. To je tako, to smo mi. Nemam s time problema. Igrali sa Saudijskom Arabijom ili nekim drugim, jesi ili nisi. Mi smo odigrali dobro protiv Kanade, ali to je mali koračić, ako to ne potvrdimo s Belgijom, nismo ništa napravili, ističe. 

– Ne zanosimo se utakmicom, malo smo se proveselili, ali sada već kreće priprema za Belgiju. Imamo kvalitetu, vjerujem da možemo i to ćemo tražiti. Podatak da smo 120 kilometara pretrčali je sjajan, nadtrčali smo i nadigrali Kanadu. Jedna jako dobro utakmica, već dugo nismo bili ovako dobri u svim segmentima igre, pojašnjava izbornik. 

Osvrnuo se i na Andreja Kramarića i njegovu poziciju u ekipi.

– Tu dramu oko njega radite vi mediji. Umjesto da pitate kako si dao gol, vi pitate koja je tvoja pozicija. Imate neka bolja pitanja? Nas dvojica smo sve riješili prije dvije godine. Igrat će ono što mu se kaže, shvatio je to, primirio se. Šuti, radi i vraća mu se. 

“Veseli me da imamo dečke koji mogu ući i nastaviti u istom ritmu”

Vezni red je igrao nekoliko godina zajedno, kulminacija je bilo srebro u Rusiji.

– Teško je nadomjestiti Rakitića, ali nama treba Kovačić kakav je jučer bio. Njegovo okomito osvajanje terena, dok se ekipa jučer mučila i slagala, on je držao ritam utakmice. U pripremi smo rekli da je najvažnije probiti prvi blok i ako to probijemo, sve se otvara. Cijela ekipa je bila fantastična, ali Andrej i Mateo možda su bili za nijansu bolji.

O tome zna li sastav za Belgiju, izbornik je rekao.

– Vidjet ćemo kakva je situacija s igračima danas na treningu. Mislim da svaki koji je ušao je opravdao svoju ulogu. Planirali smo ići s Markom Livajom, pa kasnije je Bruno ušao u igru, razmišljali smo da li da uđe Budimir ili Petković. Dovoljno smo trčali, rješenje je bilo staviti igrača za čuvanje lopte, nadomjestio je Marka i mislim da je to bilo dobro. Veseli me da imamo dečke na klupi koji mogu ući i nastaviti u istom ritmu. 

O Belgiji kaže da su prošle četiri godine od Rusije i da je ekipa ostarjela, kao i Hrvatska, ali da su se kod Vatrenih pojavili novi mladi igrači koji su osvježenje.

Belgijski novinar pitao je Dalića da pojasni zbog čega je Hrvatskoj bilo teško protiv Belgije u posljednjih 10 godina.

– Zadnjih 10 godina belgijska reprezentacija na visokom nivou, pet godina su bili prvi na FIFA-inoj ljestvici, igrali su sjajno, osvojili broncu na SP-u, stalno su na završnim takmičenjima. Zbog toga ih je bilo teško pobijediti jer su sjajna reprezentacija.

“Nikad nisam napustio teren da nisam suparniku čestitao”

Kanadski izbornik John Herdman nije čestitao Zlatku Daliću nakon utakmice.

– To sam dva puta doživio u karijeri. Kada smo pobijedili Argentinu te sada. Ne sjećam se da sam ikada u karijeri otišao s terena, a da nisam čestitao onome koji me pobijedio. Mislim da je to osnovna kultura, no neću se baviti time. Koliko sam vidio i snimio, gospodin je dobar trener, perspektivan, ima ambiciju, ali mlad je i ovo drugo će naučiti.

Govoreći o Jošku Gvardiolu i nošenju maske, kaže da je još ne smije skinuti.

– Njemu ništa ne smeta, poručio je.

Dalić o osmini finala: Ikebana

Ističe da će s Belgijom biti presudna utakmica i kako je najvažnije da se u iduća dva dana dobro odmore.

– Da ponovimo pristup, istu želju i energiju. Imamo mi još tu rezervi, pogotovo na bočnim pozicijama. Imamo tu još više prostora kod okomitosti, jučer je Ivan Perišić bio jako opasan, namjestio je dva gola. Malo drugačija uloga nego protiv Maroka, bio je više prema naprijed kao i Kramarić. Jako je važno protiv Belgije da nam vezni red bude na visokom nivou. Bitno je da ne činimo te sitne greškice jer će protivnik to kazniti. Bitno je da nemamo crne rupe, kao jučer u prvih 10 minuta.

Govoreći o drugim reprezentacijama, ističe da je Brazil jako dobar, da imaju puno igrača. Spomenuo je da je očekivao više od Nizozemske.

Na pitanje koga bi u osmini finala, Španjolsku, Njemačku ili Japan, Dalić odgovara i zaključuje.

– Ikebana najviše. Japanci, ističe.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?