Havaji: Erumpirao najveći aktivni vulkan na svijetu

Najveći aktivni vulkan na svijetu Mauna Loa, na Havajima, erumpirao je danas prvi puta nakon skoro 40 godina, izbacujući pepeo, no za sada ne predstavlja prijetnju stanovnicima, piše hrt.hr.

– Erupcija 4169 metara visokog vulkana započela je u nedjelju kasno navečer, a tokovi lave zasad su ograničeni oko vrha samog vulkana te ne predstavljaju opasnost obližnjim naseljima, objavio je američki geofizički zavod (USGS).

U odgovoru na fotografiju objavljenu na Twitteru koja, kako se čini, prikazuje lavu, USGS je objavio da je moguće da se lava prelila iz kaldere.

Kaldera je geološki fenomen koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, tako stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera.

– Za sada ništa ne ukazuje na to da erupcija napreduje prema zoni raskoline (rifta) koji bi magmi omogućio da se lakše kreće po zemlji, dodaje USGS.

Rift ili raskolina kontinentski je prostor sa stanjenom Zemljinom korom i središnjom grabom. To je divergentna granica ploča u začetku po kojoj se kontinent može dezintegrirati u dvije ili tri tektonske ploče.

Istovremeno, USGS upozorava da se situacija s erupcijom Maune Loe može brzo promijeniti.

Mauna Loa se nalazi na najvećem havajskom otoku i jedan od pet vulkana koji zajedno čine Veliki otok, najjužniji otok u havajskom arhipelagu.

Od 1843. vulkan je erumpirao 33 puta, posljednji puta 1984., kada je izbacivanje vulkanskog materijala trajalo 22 dana.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?