Kina će u utorak lansirati letjelicu prema svojoj svemirskoj postaji

Kina će lansirati letjelicu Shenzhou-15 prema svojoj svemirskoj postaji 29. studenoga oko 23 sata (15.08 GMT), objavila je Kineska svemirska agencija u ponedjeljak, a prema planu to je posljednja misija kojom će kompletirati postavu u orbitalnoj postaji, piše hrt.hr.

Posadu čine trojica astronauta: Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu, navela je agencija na konferenciji za novinare.

Svemirsku postaju će im unutar tjedan dana predati trojica astronauta koji su stigli početkom lipnja.

– Tijekom boravka, posada Shenzhou-15 dočekat će svemirski teretni brod Tianzhou-6 i predati svemirski brod s posadom Shenzhou-16, a planiraju se vratiti na kinesko mjesto slijetanja Dongfeng u svibnju sljedeće godine, rekao je Ji Qiming, glasnogovornik u agenciji.

– Trenutno je kombinacija svemirske postaje u stabilnom statusu sa svom opremom koja dobro funkcionira i spremna je za sastanak, pristajanje i primopredaju posade, dodao je Ji.

U travnju 2021. Kina je počela s izgradnjom svemirske postaje s tri modula lansiranjem modula Tianhe, glavnog stambenog prostora za astronaute.

U srpnju i studenom puštena su u rad preostala dva laboratorijska modula, Wentian i Mengtian, u kojima će se izvoditi znanstveni eksperimenti.

Dovršetak svemirske postaje, projektirane za vijek trajanja od najmanje 10 godina, bit će prekretnica u kineskim ambicijama u niskoj orbiti oko Zemlje, s NASA-inim zastarjelim ISS-om koji bi potencijalno prestao s radom do kraja desetljeća.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?