Životinjske kosti i grickalice starih Rimljana pronađene u Koloseju

Jednogodišnje proučavanje drenažnog sustava ispod Koloseja otkrilo je fragmente kostiju medvjeda i velikih mačaka, vjerojatno korištenih za borbu ili kao plijen u igri lova u drevnoj rimskoj areni, rekli su arheolozi, prenosi hrt.hr.

Ostala otkrića uključuju više od 50 brončanih novčića iz kasnog rimskog razdoblja, kao i srebrni novčić iz oko 170.-171. godine nove ere u spomen na 10 godina vladavine cara Marka Aurelija, dodali su u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Sjemenke voća kao što su smokve, grožđe i dinje, kao i tragovi maslina i orašastih plodova – za koje se smatra da upućuju na ono što su gledatelji grickali tijekom predstava – također su pronađeni u 2000 godina starom kamenom amfiteatru.

Studija, koja je počela u siječnju, uključivala je čišćenje oko 70 metara odvoda i kanalizacije ispod Koloseja i smatra se da baca svjetlo na njegove kasnije godine prije nego što se prestao upotrebljavati oko 523. godine.

Alfonsina Russo, direktorica Arheološkog parka Koloseja, rekla je da otkrića “produbljuju naše razumijevanje iskustva i navika onih koji su dolazili na to mjesto tijekom dugih dana posvećenih spektaklima”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?