‘Slomit ću ti kosti ako ne platiš‘: Pozadina uhićenja u Makarskoj, iznos duga je neprestano rastao, a mladić je tjednima dobivao prijeteće poruke i fotografije…

Splitska policija privela je u utorak pritvorskom nadzorniku 45-godišnjeg državljanina BiH i 40-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog sumnje da su pokušali iznuditi 31-godišnjaka sa šireg makarskog područja. Obojica su uhićena u ponedjeljak u lokalu preko puta trajektnog pristaništa u Makarskoj u brižno isplaniranoj akciji policijskih inspektora za organizirani kriminal koju su, pak, munjevito u djelo sproveli pripadnici splitske Specijalne policije.

– Utvrđena je sumnja da su uz prijetnje fizičkom silom pokušali iznuditi 31-godišnjaka zbog postojanja novčanog dugovanja – šturo je službeno izvjestila policija.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, oštećeni je 31-godišnjak, koji kao ekonomist radi u jednom trgovačkom lancu, od jednog svog prijatelja iz Švicarske prije nekog vremena posudio tri tisuće švicarskih franaka odnosno oko 23 tisuće kuna.

Financijski uteg duga očito mu je bio pretežak i novac nije vratio u dogovorenom roku pa je muškarac prodao svoj dug 40-godišnjem Slađanu B., hrvatskom državljaninu, rođenom u BiH koji je svojedobno živio u Švicarskoj, ali trenutno ima prijavljeno prebivalište u Njemačkoj.

Uvidom u javno dostupne fotografije na društvenim mrežama teško je ne uočiti vidljivu tetovažu koju ima na vratu, a koja poručuje da su “svi policajci gadovi”.

Vrlo je upečatljiv s svijetlom bradom vezanom u repić s bezbroj tetovaža po cijelom tijelu, a izgledom dosta podsjeća na Jamesa Hetfielda, pjevača i gitaristu svjetski megapopularne heavy metal grupe Metallica.

Nakon što je otkupio dug, Slađan je pokušao utjerati dugovanje tražeći da mu žrtva sad vrati ne 23 tisuće kuna nego više nego trostruko veći iznos od 10 tisuća eura odnosno 75 tisuća kuna.

U nekoliko je navrata, doznajemo, tijekom listopada i studenog ove godine dolazilo do kontakta žrtve i iznuđivača pa su se tako jednom prilikom našli u blizini granice Hrvatske i BiH.

Prijetio je da će, ako ne dobije novac, uzeti vozilo žrtvinog brata, pa mu je ovaj jednom prilikom dao 1400 eura. No, ni to nije bilo dovoljno već je Slađan kazao kako je dug sad 11 tisuća eura i da će ga ubiti ako ne plati.

Jednom je prilikom i fizički napao žrtvu nanijevši mu ozljede po trbuhu, a učestalo mu je s raznim brojeva mobitela slao prijeteće poruke i fotografije raznog oružja i oruđa koje će upotrijebiti ako ovaj ne plati.

Prije desetak dana Slađan je nazvao žrtvu na mobitel, no ovaj se nije javljao pa mu je poslao poruku da se nađu u lokalu u Baškoj Vodi. No, ovaj nije došao.

Kako pritisak nije prestajao, nekoliko dana prije uhićenja, žrtva se obratila policiji koja je cijeli susret detaljno u tajnosti isplanirala davši oštećenom označene novčanice koje je trebao predati iznuđivaču.

Na sastanak u Makarskoj žrtva je, kako je prije toga dogovorio sa Slađanom, trebao doći u automobilu marke Seat kojeg je trebao prepisati na Slađanovo ime kao dio vraćanja duga, no umjesto toga došao je u starijem automobilu.

Na dogovorenu primopredaju Slađan je poveo svog prijatelja Mirzu S. koji je prije toga nazvao žrtvu i kazao mu da će mu slomiti kosti ako ne donese novac.

Došli su Slađanovim Mercedesom njemačkih registarskih oznaka kojeg su parkirali nedaleko od mjesta dogovora. Sastali su se sa žrtvom koja je Slađanu dala kuvertu s manjom svotom označenih novčanica u kunama. Slađan je započeo brojati novac, a Mirza je pratio pogledom žrtvu. Taman kad je iznuđivač upittao 31-godišnjaka gdje je ostatak novca, u lokal su upali policijski specijalci.

Koliko su iznuđivači bili iznenađeni policijskom akcijom govori i podatak da je uhićenje trajalo svega koju minutu te da su specijalci lisičinama vezali Slađana B. koji nije uspio pružiti nikakav otpor.

Njegov kompanjon mirno je i bez problema izašao iz lokala s policajcima, a poslije je tijekom kriminalističke obrade navodno kazao da nema nikakve veze s iznudom i da nije imao pojma gdje i zašto ide. U njihovom automobilu nađeno je, doznajemo, nekoliko mobilnih uređaja, nekoliko noževa te navodno neka smjesa koja se upotrebljava u stomatologiji za uspavljivanje pacijenata.

Nakon što su privedeni i ispitani na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, dežurna je tužiteljica zatražila određivanje istražnog zatvora i to za Slađana zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela što je sudac istrage i prihvatio te ga je poslao na jednomjesečno hlađenje na Bilice. Tamo je završio i Mirza i to zbog opasnosti od bijega.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?