“Dalić se ponio kao gospodin, a FIFA-ina kazna vjerojatno će doći nakon SP-a”

Dok Vatreni čekaju posljednju utakmicu u skupini protiv Belgije kako bi potvrdili odlazak u nokaut fazu SP-a u Kataru, najviša svjetska nogometna asocijacija FIFA pokrenula je istragu protiv HNS-a zbog vrijeđanja vratara Kanade, piše hrt.hr. 

Podsjetimo, navijači Hrvatske s tribina su vrijeđali kanadskog vratara Milana Borjana, igrača srpskih korijena, a navodno i njegovu suprugu. HNS-u, prema procjenama nogometnih pravnih stručnjaka, prijeti paprena novčana kazna. Što možemo očekivati i jesmo li mogli drukčije reagirati, pitamo u Splitu Damira Primorca, odvjetnika koji je usko vezan za sport, posebno nogomet.

Vjerujemo da ne treba ponavljati da se ne može i ne smije opravdati bilo koji oblik vrijeđanja i netolerancije na sportskim borilištima – posebno s tribine gdje su bili hrvatski navijači na čijoj meti je bio vratar Milan Borjan, Kanađanin srpskih korijena.

– Apsolutno se s time slažem jer se to sve na kraju može razbiti o glavu Hrvatskom nogometnom savezu, tomu smo svjedoci da je FIFA tu nemilosrdna i više je puta istaknula kako politika i sport ne mogu zajedno, ističe Primorac. 

Kakvu kaznu možemo očekivati? Istini za volju, u ovom trenutku FIFA je otvorila istragu, ali već prije prvenstva rekla je da će biti rigorozna prema onima koji budu slali uvredljive političke ili bilo koje druge poruke s nogometnih terena.

– Ono što možemo očekivati, to je da će se voditi disciplinski postupak i u tom postupku će se prikupljati dokazi i utvrditi postoji  li prekršaj ili ne. Kazne mogu biti novčane, ali i odigravanje utakmica bez dijela gledatelja i oduzimanje bodova. Pri određivanju kazne komisija će uzeti u obzir sve olakotne te otegotne okolnosti. Svjedoci smo da smo već kažnjavani, ali siguran sam da će pravnici iz HNS-a to odraditi na najbolji način. 

Podsjetimo, kanadski izbornik javno je uvrijedio hrvatske igrače, ali i naciju s onom prostom najavom što će Kanada napraviti protiv Hrvatske. 

– Svi moraju paziti kako se ponašaju, ne samo na terenu nego i izvan njega. Imali smo sada slučaj s kanadskim izbornikom. Ne mora, a nekad i ne želi FIFA uvijek pokretati postupak, to mogu i nacionalni savezi, ali ja mislim da su u HNS-u željeli to pokazati na terenu i u svakom slučaju ova eliminacija Kanade i uvjerljiva pobjeda najgora su kazna Kanađanima.

Uvrede prema Borjanu zapravo su refleksija onog što je vratar Crvene Zvezde izjavljivao uoči Prvenstva da nije rođen u Hrvatskoj nego u Srpskom Kninu u Srpskoj Krajini. Treba li HNS oštrije službeno reagirati?

– Tu ste u pravu. Dobra stvar je to što se HNS ogradio od ponašanja navijača, ali siguran sam da će Savez na kvalitetan način reagirati. To je dobar argument i dobar je argument i provociranje golmana tijekom odigravanja utakmice. To bi nam mogla biti olakotna okolnost. Ne treba očekivati da će kazna biti izrečena za vrijeme SP-a, obično to bude nakon.

Jesmo li do sada na Svjetskim prvenstvima imali utakmice koje su imale političke konotacije ili neke ispade? Sinoć su igrali Iran i SAD, znamo kakvi su odnosi tih dviju država, za dva dana igraju Srbija i Švicarska u kojoj igraju dva igrača rodom s Kosova.

– Takvih ponašanja je bilo i bit će bez obzira koliko je FIFA utjecala na sve to. Svjedoci smo i kada su u svlačionici Srbije nakon prve utakmice bila izvješena zastava s negativnim konotacijama. Moramo se ugledati na iranskog izbornika. To je nešto što je pozitivno. Samo sport, bez politike, čak i kada se izgubi. 

Ponovimo koliko je važno da sabrano reagiramo, prije svega pravno preventivno, ako je to moguće i da naš Savez ima pravovremenu pravnu i javnu reakciju.

– Prevencija je najvažnija, ne samo u sportu nego u svim drugim segmentima. Ako ćemo napraviti sve u cilju sprječavanja incidenata na sportskim natjecanjima, moramo voditi brigu da svi budu uključeni u to. Od klubova, saveza, policije, lokalnih zajednica i samih navijača. Oni svi moraju skupa razgovarati kako bi izbjegli ovakve situacije gdje su potrebne represivne mjere. Moramo voditi računa o tome. 

Koliko je ipak dobra bila reakcija izbornika Dalića kada je njegov kanadski kolega verbalno uvrijedio cijelu Hrvatsku, što se ne pamti još od Maradone na Svjetskom prvenstvu u Italiji?

– Daliću čestitam na tome kako je reagirao i jer se ponio i pokazao kao gospodin, a reakcija njegova je bila na terenu kada je pokazao da je Hrvatska još uvijek daleko iznad Kanade. To je jasna poruka izborniku Kanade da pazi kako se ponaša. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?