Frappart prva žena koja sudi utakmicu SP-a

Francuskinja Stephanie Frappart ušla je u povijest u četvrtak postavši u 92 godine prva žena koja vodi jednu utakmicu Svjetskog prvenstva, piše hrt.hr.

Frappart (38) sudi na utakmici skupine E Kostarika-Njemačka i predvodi prvi isključivo ženski sudački tim na SP-u zajedno s pomoćnicama Neuzom Backom iz Brazila i Meksikankom Karen Diaz.

Ovo je vrhunac slavne karijere Frappart, koja je počela suditi utakmice mladih u dobi od 13 godina u Herblay-sur-Seineu, sjeverozapadno od Pariza, gdje je odrasla.

Frappart je ušla u povijesne knjige kada je 2019. postala prva žena koja je sudila utakmicu francuske Ligue 1, odsudivši utakmicu između Amiensa i Strasbourga. Iste godine, Frappart je također preuzela vođenje UEFA Superkupa između Liverpoola i Chelseaja, postavši prva žena koja je sudila na velikoj muškoj europskoj utakmici. Godine 2020. postala je i prva žena koja je dijelila pravdu na utakmici Lige prvaka, vodeći utakmicu između Juventusa i Dinamo Kijeva.”

– Svjetsko prvenstvo za muškarce je najvažnije sportsko natjecanje na svijetu. Bila sam prvi sudac u Francuskoj i u Europi, pa se znam nositi s tim, rekla je Frappart, koja je također bila četvrti sudac u remiju Meksika i Poljske bez golova na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Francuskinja, čija je strast za nogometom potekla od oca, trostruka je dobitnica nagrade za najbolju svjetsku sutkinju koju dodjeljuje Međunarodna federacija za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS).Postignuće Frappart dočekano je s priznanjem, a izbornik Kostarike Luis Fernando Suarez opisao ga je kao korak naprijed za žene u “seksističkom sportu”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?