Pobjeda Njemačke protiv Kostarike za oproštaj od SP-a

U posljednjem, 3. kolu skupine E nogometaši Njemačke pobijedili su Kostariku 4:2, no unatoč pobjedi završili su svoj nastup na SP-u u Kataru, baš kao i Kostarika. Iz ove skupine osminu finala izborili su Japan koji će igrati protiv Hrvatske te Španjolska koju očekuje dvoboj protiv Maroka, piše hrt.hr.

Pogotke su za Nijemce dali Serge Gnabry (10), Kai Havertz (73,85) i Niklas Füllkrug (89), a za Kostariku Yeltsin Tejeda (58) i Juan Pablo Vargas (71).

Iako su mnogi očekivali da će ova utakmica biti jednosmjerna ulica i laka pobjeda Elfa, na kraju su nazočili sjajnoj utakmici s puno preokreta, u kojoj su u 73. minuti Kostarikanci vodili s 2-1. Točno dvije minute tada u osmini finala su bili Japanci i Kostarikanci, a ‘vani’ su bile Španjolska i Njemačka, što bi zasigurno bila najveća senzacija u povijesti svjetskih prvenstava.

Na kraju su Nijemci dali još tri gola i pobijedili 4:2, ali im to nije bilo dovoljno za prolazak te tako Njemačka drugo svjetsko prvenstvo zaredom ne prolazi grupnu fazu. 

Inače, na ovoj utakmici je Francuskinja Stephanie Frappart ušla u povijest postavši u 92 godine prva žena koja je vodila jednu utakmicu svjetskog prvenstva. Frappart (38) je sudila na utakmici skupine E Kostarika – Njemačka i predvodila je prvi isključivo ženski sudački tim na SP-u zajedno s pomoćnicama Neuzom Backom iz Brazila i Meksikankom Karen Diaz.

Očekivano, Nijemci su od samog početka počeli s napadima na kostarikanska vrata. Prvo je pokušao Mussiala u šestoj minuti, a u desetoj su zabili. Savršenu dugu loptu poslao je David Raum, akciju je pratio Serge Gnabry, koji je skočio je visoko i glavom iz blizine zabio u donji desni kut.

Četiri minute kasnije Leon Goretzka je tukao glavom, ali mu Keylor Navas to brani. Mussiala i Gnabry su potom iz izglednih prilika promašili okvir vrata, a Nijemce je to skoro koštalo.

U 43. minuti Kostarikanac Keysher Fuller iskoristio je nepažnju obrane, išao je jedan na jedan sa golmanom, ali njegov snažni udarac pod prečku Manuel Neuer odlično brani. Neuer je, inače, na ovoj utakmici 19. put na SP-u branio za Njemačku, čime je postao vratar s najviše nastupa na mundijalima.

No, niti svemogući Neuer nije mogao spriječiti gol Kostarikanaca u 58. minuti. Neuer je prvo obranio udarac Fullera, a na odbijenu loptu je prije njemačkih braniča stigao Yeltsin Tejeda i zakucao loptu u lijevu stranu gola.

U 61. minuti Mussiala je pogodio lijevu vratnicu, a istu vratnicu pogodio je isti igrač i osam minuta kasnije. I onda u 71. minuti Kostarikanci su poveli iz velike gužve, u kojoj je najspretnije reagirao Vargas, i pogodio iz blizine. 

Ipak slavlje Kostarikanaca trajalo je dvije minute, jer je u 73. brzu i preciznu akciju Njemačke okončao golom Havertz.

Füllkrug se u 76. minuti mogao pretvoriti u njemačkog junaka, ali mu je veteran Navas obranio udarac, da bi u 85. minuti Gnabry loptom s krila “rasporio” obranu, a Havertz na drugoj stativi ubacio u mrežu.

U 89. minuti Füllkrug postavlja konačnih 4-2 u jednoj posve ludoj utakmici.

KOSTARIKA – NJEMAČKA 2-4

Strijelci: 0-1 Gnabry (10), 1-1 Tejeda (58), 2-1 Vargas (71), 2-2 Havertz (73), 2-3 Havertz (85), 2-4 Fullkrug (89)
Pred 69.00 gledatelja na stadionu Al Bayt sudila je Frappart iz Francuske.

KOSTARIKA: Navas – Fuller (74. Bennette), Waston, Duarte, Vargas, Oviedo (93. Contreras) – Campbell, Borges, Tejeda (93. Wilson), Aguilera (46. Salas) – Venegas (74. Matarrita)

NJEMAČKA: Neuer – Kimmich, Süle (93. Ginter), Rüdiger, Raum (66. Götze) – Gündogan (55. Füllkrug), Goretzka (46. Klostermann) – Sane, Musiala, Gnabry – Müller (66. Havertz)

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?