RH i SAD – Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica, piše hrt.hr.

Više od 60 država ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, a među njima su Rusija i Kina. Nakon gotovo tri desetljeća diplomatskih napora i lobiranja na toj će listi sada biti i Hrvatska.

-Trebalo je vremena, moglo se dogoditi i prije. Bilo bi nam drago da se dogodilo prije, međutim savršeno smo sretni što se dogodilo sada i ovog trenutka na neki način zapravo zatvaramo sve neke bilateralne sporazume koje još nismo imali sa SAD-om, a koje smo imali s nizom naših ostalih strateških partnera, rekao je Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Nakon duge stanke, pregovori dviju strana, američkog i hrvatskog ministarstva financija, oživjeli su 2020. Za američkog veleposlanika u Hrvatskoj u tom razdoblju, biznismena u diplomaciji Roberta Kohorsta, sporazum o porezu bio je prioritet.

– Mislim da smo uistinu bili uporni, inzistirali smo: Hrvatska je dobar saveznik, najbolje prijatelje moramo tretirati s poštovanjem i nije riječ o velikom naporu, na dobrobit naših dviju država. Ministarstvo financija napokon je prihvatilo taj argument i Hrvatsku stavilo na listu prioriteta, zapravo na vrh, i sporazum je ispregovaran, kazao je Kohorst.

Zajedno s Nacionalnom federacijom američkih Hrvata, oko pitanja poreza godinama je lobiralo Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka. Ističu kako sporazum donosi olakšanje povratnicima iz SAD-a koji žele otići u mirovinu ili se preseliti u Hrvatsku te poticaj tvrtkama.

– Mene posebno veseli da se otvaraju horizonti hrvatskim poduzetnicima kojih ima sve više koji nas kontaktiraju i žele nastupiti na američkom tržištu. Tako da je to jedna velika stvar. Druga stvar su studenti hrvatski koji borave u SAD-u, rekao je Živko Pavletić, predsjednik Udruge hrvatsko- američkih stručnjaka.

Da bi sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država stupio na snagu mora biti potvrđen u Saboru i američkom Senatu. Nema dvojbe da će se to dogoditi, pitanje je samo koliko brzo, slažu se svi sugovornici u Washingtonu. Godinu u kojoj je započela strateški dijalog sa SAD-om, Hrvatska završava potpisivanjem sporazuma koji dodatno potvrđuje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?