Vatreni kraljevi drame

Hrvatska danas igra osminu finala na Svjetskom prvenstvu u Kataru protiv Japana, a ako ćemo gledati tradiciju s velikih natjecanja čeka nas dramatična utakmica bez obzira što nam na putu stoji Japan, piše hrt.hr.

Susret se igra od 16 sati, a bit će to četvrti ogled s Japancima. Obje momčadi imaju po jednu pobjedu, a jedan susret je završio bez golova. 

Vatrenima će ovo biti treći put da igraju osminu finala na svjetskim prvenstvima, u prva dva navrata smo prolazili dalje, a istom ishodu se nadamo i danas. 

Ipak, statistika pokazuje da bi Japan mogao biti izuzetno zahtjevan protivnik i da nas čekaju produžeci. Zanimljiv je podatak da su Vatreni na velikim natjecanjima u utakmicama nokaut faze nakon SP-a u Francuskoj 1998. svaki put igrali produžetke, a jedina iznimka je finale s Francuzima u Rusiji prije četiri godine kada smo izgubili 4:2. 

Posljednja pobjeda u nokaut fazi velikog natjecanja je bila u utakmici za 3. mjesto u Francuskoj 98′ kada smo golovima Šukera i Prosinečkog srušili Nizozemce. Od tada pa do danas smo igrali još sedam utakmica u nokaut fazi, a šest ih je išlo u produžetke. 

Od šest izuzetno dramatičnih utakmica, dvije su utakmice ostavile naše navijače u šoku i suzama. Prvo smo 2008. godine pretrpjeli jedan od najbolnijih poraza u našoj povijesti kada su nas u nikad viđenoj drami srušili Turci u četvrtfinalu Eura, a zatim smo osam godina kasnije u drami produžetaka u osmini finala Eura poraženi od Portugala. 

Nakon bolnih ispadanja, uslijedilo je najuspješnije razdoblje hrvatskog nogometa i veličanstveno ljeto u Rusiji 2018. Nakon uvjerljivih nastupa u grupnoj fazi gdje smo redom rušili Nigeriju, Argentinu te Island, čekale su nas drame s Danskom, Rusijom i Engleskom.

Prvo smo dva puta pobjednika odlučili nakon lutrije jedanaesteraca, junaci su bili Subašić Rakitić, a nakon toga smo u polufinalu protiv Engleza golom Mandžukića u 109. minuti produžetka izborili finale SP.-a.

Posljednja utakmica nokaut faze za Vatrene bila je prije nešto više od godinu dana, nažalost još jednom na Euru nismo imali sreće. U osmini finala ovaj nas je put zaustavila Španjolska. Nakon 90 minuta rezultat je bio 3:3, a zatim su Španjolci zabili dva gola u produžecima i poslali Vatrene doma. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?