“Ako imamo snage idealno je Brazil visoko pritisnuti”

Poznati su svi četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva u Kataru, a upravo će Hrvatska velikim obračunom s Brazilom u petak otvoriti četvrtfinalne dvoboje, piše hrt.hr.

Mogu li Vatreni iznenaditi Brazil?

– Mogu, zašto ne? Možemo se fizički nositi sa svima. Bit će vrlo važno uzeti što je više moguće posjeda. Imamo tri najbolja centralna vezna na svijetu. Protiv Japana nisu bili perfektni, ali sigurno će biti bolji protiv Brazila, smatra stručni sukomentator HTV-a Nenad Bjelica.

No hoće li se Hrvatska uspjeti rekuperirati nakon iscrpljujuće osmine finala s Japanom?

– To je najveći problem, mogu li se njih trojica, BrozovićModrić i Kovačić, pa i Perišić, rekuperirati na vrijeme. Utakmica s Japanom je bila iscrpljujuća, to se vidjelo na našim igračima. No ja sam bio vrlo zadovoljan s onima koji su ušli, Japanci do kraja nisu uopće imali priliku za gol, potpuno smo ih neutralizirali i to me veseli. U petak treba zaista uživati u toj utakmici, igrati s Brazilom je zadovoljstvo i privilegija. Utakmice iz Lige nacija Francuska – Hrvatska i Danska – Hrvatska trebaju nam biti putokaz, kad bi spojili vrijednosti iz ta dva susreta u utakmicu s Brazilom i ako se naši uspiju oporaviti, onda se možemo s njima nositi, vjeruje Anton  Samovojska.

O taktici za “Karioke” Bjelica se slaže s izbornikom Dalićem:

– Ako se otvoriš i daš im veliki prostor nazad, to je opasno. Ako se zatvoriš i daš im posjed, opet ne valja. Bilo bi idealno vršiti visok pritisak, ali da li smo to u stanju, jesu li naši igrači fizički spremni da to mogu u petak, ne znam, to može procijeniti samo izbornik.

Jedanaesterce Vatrenih pohvalio je Samovojska:

– Naši igrači su fenomenalno izveli jedanaesterce. Mirnoća Pašalića, koji je znao da je pobjeda u njegovim rukama i tako je krasno tukao, čekao je vratara da padne. Brozović je puknuo posred gola, ali i dignuo je loptu malo više. Odlično izvođenje. Samo mi je žao da Livaja nije gledao golmana, da ga je malo gledao mogao je poslati u suprotni kut i to je to.

– Kod penala je pitanje pritiska, može li igrač to izdržati. No postoji jedna crta u golu i ako se pogodi iznad te ctre to je stopototno. Čitao sam jednu studiju jednog njemačkog profesora matematike koji je godinama pratio Bundesligu i koji je pisao točno kako treba izvesti kazneni udarac. To nije lutrija ili hazard, nije kocka. Igrač koji može točno pogoditi giroe vsoko, to je pogodak. Zato me iznenađuje da jedan Messi, najbolji od najboljih, vrlo loše izvodi jedanaesterce, on ima 78 posto uspješnosti, to je malo, dodao je Samovojska.

Kako se trebaju izvoditi penali objasnio je Bjelica:

– Treba se zaletiti na loptu jer time dobivaš jačinu udarca, a onda pogledati i gledati gdje je golman, kaže Bjelica, koji se pohvalio svojom učinkovitošću u udarcima s bijele točke.

– Meni je Rudi Belin pripovijedao kako on to radi, jer je bio briljantan, u cijeloj karijeri je promašio samo jedan penal. Vježbao je to i rekao mi kako se izvede idealan penal. Kad se vratar stane, on  u jednom trenutku ti pokaže koja mu je noga stajna, ako je lijeva, on će se baciti desno, to je sigurno. Samo je gledao koja mu je stajna noga, gledao je pokrete noge, nadovezao se Anton Samovojska.

– Prestat ćemo nadalje govoriti da slijedi rulet jedanaesteraca, zaključio je voditelj Robert Ferlin.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?