Izabrani najbolji mladi poljoprivrednici u EU-u

U organizaciji Europske pučke stranke (EPP), Konfederacije poljoprivrednika Portugala (CAP) i Agrarne udruge mladih poljoprivrednika (ASAJA) u srijedu je u Bruxellesu održan osmi Europski kongres mladih poljoprivrednika te izbor za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na kojem je Hrvatsku predstavljao Ilija Jurić, piše hrt.hr.

Kongres je okupio više od 2000 sudionika, a raspravljalo se o aktualnim temama u poljoprivredi, s naglaskom na ulogu mladih poljoprivrednika u sigurnosti hrane, priopćio je ured hrvatske eurozastupnice Sunčane Glavak koja je ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj.

U konkurenciji mladih poljoprivrednika iz 16 država članica Europske unije koji su se natjecali za titulu najboljeg u tri kategorije najbolji digitalni projekt, najotporniji projekt i najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja Ilija se predstavio uzgojem presadnica, jestivog cvijeća, mikropovrća i egzotičnog bilja za ljudsku prehranu.

Nagrada za najbolji digitalni projekt otišla je u ruke Alina Luculeasae iz Rumunjske, kao najbolji projekt otpornosti izabran je projekt Simona Kaiblingera iz Austrije, a prvo mjesto za najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja osvojila je Desislava Kaburova iz Bugarske.

Eurozastupnica Sunčana Glavak tim je povodom u Bruxellesu ugostila finaliste i finalistice izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika i najuzorniju hrvatsku seosku ženu, predvođene Ilijom Jurićem i Antonijom Mrzlić Budak, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Glavak je čestitala Iliji Juriću na ostvarenom rezultatu.

– Ilija je pravi primjer kako ljubav prema poljoprivredi i inovativnost u poslovanju mogu dovesti do velikih rezultata. Iako po struci radiolog, Ilija je prije pet godina ušao u svijet poljoprivrede. Vjerujem da će Ilijin uspjeh i uvažavanje njegova rada na hrvatskoj i europskoj razini potaknuti mlade koji razmišljaju o poljoprivredi da se odvaže na nešto novo i drugačije jer poljoprivreda je poziv, a ne posao, rekla je eurozastupnica.

Ilija Jurić izrazio je zadovoljstvo što je Europska unija prepoznala važnost mladih poljoprivrednika.

– Drago mi je što sam prepoznat kao najbolji u Hrvatskoj, a posjet Bruxellesu i sudjelovanje na Europskom kongresu mladih poljoprivrednika prilika je za umrežavanje i razmjenu iskustva s mladim poljoprivrednicima diljem Europe. Nastavljam sa širenjem svog poslovanja jer vjerujem da interesa ima. Nadam se da će ovo potaknuti i druge mlade da se prihvate rada u poljoprivredi, poručio je Jurić te zahvalio eurozastupnici Glavak i čestitao pobjednicima.

Podrška najboljem hrvatskom mladom poljoprivredniku stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede, u ime kojeg je Kongresu nazočio državni tajnik Zdravko Tušek.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak je uz to što je ambasadorica EPP-a za izbor mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, i pokroviteljica izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?