“Maroko je ispisao povijest, ali Ronaldo je trebao ući ranije”

Senzacionalna pobjeda Maroka protiv Portugala 1:0 potvrdila je koliko je ovo čudesno Svjetsko prvenstvo, s čak dvije momčadi iz naše skupine F u polufinalu!, piše hrt.hr.

– Čestitke Maroku, primili su samo jedan gol, to jest autogol. S razlogom su u polufinalu, tolika koncentracija i požrtvovnost, tolika defanzivna koncentracija, ali bez davanja puno prostora protivniku, nevjerojatno. Fali napadačke nadogradnje, ali ne želim umanjiti njihov rezultat. Portugal je ovdje odstupio od svog modela igre, od međuprostora i igre jedan na jedan i stvaranje viška, orijentirali su se na dijagonale, na Felixa i Rafaela, te su tako htjeli raširiti linije Maroka. Tek su  se ulaskom Ronalda vratili na svoj model nogomet, tu su počeli kreirati, ali nisu uspjeli, kaže Mario Carević.

– Maroko je danas ispisao povijest, prva su afrička ekipa u polufinalu SP-a. No nama kao da se slažu kockice, ova utakmica je potvrda snage Hrvatske, jer su dvije ekipe iz naše skupine u polufinalu. Sjetimo se koliko smo bili kritični prema našima nakon utakmice s Marokom, a sad vidite zašto su u polufinalu. Izdržali su pola sata pod jakim pritiskom Portugala, ne davši im ni prilike ni prostor. Pohvaljujem izbornika Maroka, imao je odličan plan, kapa im do poda, dodaje Tomislav Stipić.

– Osvruo bih se na važnost posjeda, danas je Portugal imao 73 posto, no u udarcima u okvir su bili podjednaki. Nije posjed toliko bitan ako nije progresivan, ako nisi opasan po protivnički gol. Svi bi posjed, ali realna slika je drugačija. Igra jedan na jedan, pogotovo protiv ovakve obrane, jako je bitno imati kreativne igrače za stvaranje viška. Teško je to probiti, no Portugal nije dovoljno koristio plemenite igrače u međuprostorima, to je njihov pravi način igre, pogotovo su to trebali u zadnjih 20-ak minuta kad su se počele širiti linije, smatra Carević. 

– Osvrnuo bih se na važnost posjeda, danas je Portugal imao 73 posto, no u udarcima u okvir su bili podjednaki. Nije posjed toliko bitan ako nije progresivan, ako nisi opasan po protivnički gol. Svi bi posjed, ali realna slika je drugačija. Igra jedan na jedan, pogotovo protiv ovakve obrane, jako je bitno imati kreativne igrače za stvaranje viška. Teško je to probiti, no Portugal nije dovoljno koristio plemenite igrače u međuprostorima, to je njihov pravi način igre, pogotovo su to trebali u zadnjih 20-ak minuta kad su se počele širiti linije, dodao je Carević.

Ronaldo i Cancelo ušli su u 61. minuti, jesu li trebali biti na terenu ranije?

– Prvo poluvrijeme bilo je jako loše za Portugal. Nije mi jasno zašto Santos nije reagirao već nakon 45. minute. Drugo poluvrijeme je novi početak, trebao je odmah napraviti izmjene, smatra Stipić.

– Ronaldo je ušao umjesto Nevesa, vezni za napadača. Preuzeli su tu Portugalci rizik, svatko bi to napravio, no nisu nešto dobili puno iz toga. Tu je Portugal postao neuredniji u obrani, što je rezultiralo kontrama Maroka, koji je mogao lako otići na 2:0 i zatvoriti utakmicu, rekao je Carević. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?