Zbog poplava prijete zaraze hepatitisa i trbušnog tifusa

Zbog poplava u dijelovima BiH se već upozorava građane da se javljaju u domove zdravlja, pa je tako nedavno Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Sanski Most uputila priopćenje za javnost u kojem stoji da se zbog izrazito pogoršanih vremenskih neprilika i poplava na području općine Sanski Most, uvodi pojačan epidemiološki nadzor svih područja zahvaćenih poplavama.

Oni su pozvali građane sa ugroženih područja da se u slučaju povećene tjelesne temperature i crijevnim tegobama obavezno jave u prostorije Doma zdravlja Sanski Most, kako bi se što ranije postavila dijagnoza očekivanih akutnih zaraznih bolesti.

I za vrijeme velikih poplava iz 2014. godine u Bosni i Hercegovini se strahovalo od moguće pojave težih zaraznih bolesti kao što su hepatitis A ili trbušni tifus.

U nekim gradovima poput Tuzle i Zenice tada se pojavio svrab među građanima, ali, oni su tada srećom, na vrijeme su izolirani i adekvatno liječeni.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH odavno stoji upozorenje kako pojava poplave nosi rizik od zaraznih bolesti, jer često dolazi do prekida snabdijevanja vodom i dispozicije otpadnih tvari, uključujući i izlijevanje kanalizacije, te navode kako oštećene vodovodne i kanalizacijske cijevi povećavaju mogućnost kontaminacije vode za piće. Zagađenom vodom i hranom prenose se crijevne i kožne zarazne bolesti,  parazitarne bolesti itd., stoji u upozorenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?