Elekroprivreda HZ HB: Cijene električne energije za kućanstva ostaju iste

Mogućnost poskupljenja struje u Federaciji Bosne i Hercegovine najavio je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Regulatorna komisija za energiju još nije primila nijedan zahtjev za povećanjem cijena.

Neizvjesno je koliko će povećanje iznositi. Građani, očekivano, nezadovoljni, navodi BHRT.

Građani Federacije Bosne i Hercegovine u budućnosti će više novca izdvajati za električnu energiju. Koliko će povećanje iznositi i kada će struja poskupjeti još nije poznato. Jasno je tek da do toga neće doći u naredna dva mjeseca, jer zahtjeva zasad nema, a kompletna procedura traje 60 dana.

Ines Kujundžić, glasnogovornica FERK-a kaže kako u ovom trenutku FERK nije zaprimio nijedan zahtjev za korekcije cijena električne energije. Ni od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, niti od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Prema najavama resornog ministra Nermina Džindića, tokom 2023. zahtjev za korekciju cijene struje trebao bi doći, i to iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

“Kalkulacije govore da bi ta cijena trebala ići prema gore. Naravno, tu su odgovorne osobe – Upravni i Nadzorni odbor, Skupština i svi drugi. Nadam da će u 2023. doći do stabilizacije cijena i na globalnom, i na evropskom tržištu, tako da ćemo spram tog poremećaja i mi morati reagirati”, rekao je Džindić.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine navode kako još nisu uputili zahtjev za povećanje cijene električne energije. Ipak, ne odgovaraju hoće li to uraditi i kada. U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kažu da cijene za domaćinstva, za sada, ostaju iste.

Marija Buntić, glasnogovornica EPHZHB kaže; “nismo podnijeli zahtjev našem regulatoru za povećanje cijena, tako da će cijene kućanstvima ostati iste. Kad je u pitanju gospodarstvo, tu odluku donosi Vlada FBiH. Vlada je donijela odluka kojom je limitirala poskupljenja na maksimalno 20 posto.”

Građani nezadovoljni su u strahu od novih poskupljenja. Makar je električna energija roba koju naša zemlja ne mora uvoziti.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?