U Slavonskom Brodu muškarac preminuo od gripe

U Brodsko posavskoj županiji koja tjedno bilježi preko dvije stotine oboljelih od gripe zabilježen je i prvi smrtni slučaj. Muškarac srednje životne dobi s mnogim kroničnim bolestima preminuo je na Odjelu za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu, piše hrt.hr.

– Riječ je o osobi rođenoj 1958. godine koja je necijepljena i s komorbiditetima. PCR-om je dokazana influenca i to još jednom pokazuje da je gripa ozbiljna i opasna bolest, ističe dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

– Gripa je bila ta koja je po svemu sudeći potaknula taj neželjeni i malo nepredviđeni niz događaja koji su nažalost doveli do smrtnoga ishoda, rekao je dr. Ivica Čabraja, Odjel infektologije, OB Slavonski Brod.

Epidemiologinja HZJZ-a: Vrhunac gripe očekuje se sredinom veljače

Nakon respiratornog sincicijskog virusa zbog kojeg se pune hitne i pedijatrijske čekaonice, streptokok, koronavirus i gripa, od koje je broj oboljelih u samo tjedan dana porastao za čak 140 posto, sve više problema zadaju i odraslima. 

Prema posljednjim podacima od prije dva tjedna, u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe. S obzirom na to da liječnici kažu da je pritisak velik i da sve više građana traži njihovu pomoć za očekivati je da je ta brojka danas znatno veća, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Ruža Ištuk.

Najveći broj oboljelih je u tri županije – Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj.

– Prema svemu sudeći epidemija gripe je započela, počinje uzlazna putanja po broju oboljelih i za očekivati je da će u idućim tjednima te brojke rasti. Prema zadnjim izvješćima koja su dostupna najveći broj oboljelih je u tri županije – Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj. Kao što je očekivano, najveća stopa je kod djece školske i predškolske dobi, a najniža kod osoba iznad 65 godina, rekla je epidemiologinja dr. Vesna Višekruna Vučina, HZJZ.

Kaže kako je uobičajeno da kroz siječanj u Hrvatskoj naglo raste broj novooboljelih.

– Iza nas su blagdanska druženja i za očekivati je da će broj prijava novih slučajeva gripe sada rasti. U Hrvatskoj je uobičajeno da kroz siječanj naglo raste broj novooboljelih, sredinom veljače dolazi do vrhunca, a nakon toga dolazi do blagog pada. Ali sve to ovisi o sezoni, svaka sezona gripe može biti različita, ovisi o različitim faktorima, o imunitetu ljudi, vremenskim prilikama, objasnila je dr. Višekruna Vučina.

Poručila je da još uvijek nije kasno cijepiti se protiv gripe te je pozvala rizične skupine, starije i sve ostale koji se još nisu cijepili da to učine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?